BULGU: Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabının Dönemsellik İlkesine Uygun Kullanılmaması
2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Nakden veya mahsuben tahsil edilen ve bir yıldan uzun vadede iade edilecek olan depozito ve teminatlar 430 Alınan depozito ve teminatlar hesabında muhasebeleştirilmemiştir.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 330 Alınan depozito ve teminatlar hesabı ile ilgili “Hesabın niteliği” başlıklı 257’nci maddesinin birinci fıkrasında;
“Bu hesap, mevzuatları gereği belirli olmayan bir vade ile, vadesiz ve/veya bir yıldan kısa vade ile nakden veya mahsuben tahsil edilen depozito ve teminatların izlenmesi için kullanılır.” denilmektedir.
Aynı Yönetmelik’in 430 Alınan depozito ve teminatlar hesabı ile ilgili “Hesabın niteliği” başlıklı 320’nci maddesinde;
“Bu hesap, mevzuatları gereği nakden veya mahsuben tahsil edilen ve bir yıldan uzun vadede iade edilecek olan depozito ve teminatların izlenmesi için kullanılır.” hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca; bir yıldan kısa vade ile nakden veya mahsuben tahsil edilen depozito ve teminatların 330 Alınan depozito ve teminatlar hesabında, nakden veya mahsuben tahsil edilen ve bir yıldan uzun vadede iade edilecek olan depozito ve teminatların ise 430 Alınan depozito ve teminatlar hesabında muhasebeleştirilmesi gerekmektedir.
İdarenin hesap ve işlemlerinin incelenmesi neticesinde; nakden veya mahsuben tahsil edilen ve bir yıldan uzun vadede iade edilecek olan 8.287.054,44 TL tutarında teminatın 330 Alınan depozito ve teminatlar hesabında izlendiği, 430 Alınan depozito ve teminatlar hesabında muhasebeleştirilmediği tespit edilmiştir.
Söz konusu denetim tespiti sonrasında, İdare tarafından özetle; muhasebe kayıtlarıyla ilgili hesaplarda gerekli düzeltmelerin yapıldığı ifade edilmiştir.
Ancak, söz konusu muhasebeleştirme işlemlerinin yılı içinde yapılmaması nedeniyle 2021 yılı mali tablolarında; 330 Alınan depozito ve teminatlar hesabında 8.287.054,44 TL fazla, 430 Alınan depozito ve teminatlar hesabında ise bu tutar kadar eksik bilgi oluşmuştur.
| ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Büyükşehir İlçe Belediyesi’nin nakden veya mahsuben tahsil edilen ve bir yıldan uzun vadede iade edilecek depozito ve teminatları, 430 Alınan depozito ve teminatlar hesabında muhasebeleştirilmemiştir. İlgili mevzuat gereği, bu tür teminatların 430 hesapta izlenmesi gerektiği belirtilmiştir. Denetim sonucunda, 8.287.054,44 TL tutarındaki teminatın 330 hesapta izlendiği ve 430 hesapta muhasebeleştirilmediği tespit edilmiştir. İdare, muhasebe kayıtlarında düzeltmeler yapıldığını belirtse de, yıl içinde bu işlemlerin yapılmaması nedeniyle mali tablolarda hata oluşmuştur. |