ÖZET: Araç kiralama hizmet alımında yapılan denetimlerde, çeşitli hatalar ve eksiklikler tespit edilmiştir. 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları çerçevesinde, Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği hizmet alımlarında, araçların teknik şartnameye uygun olarak zamanında teslim edilmediği ve tam kasko sigortası yerine genişletilmiş kasko sigortası alındığı ortaya çıkmıştır. Teknik şartnamenin 13.1 maddesi gereği, araçların işe başlama tarihinde teslim edilmesi gerektiği belirtilmesine rağmen, uygulama sürecinde teslimatlarda ciddi aksaklıklar yaşanmıştır. İlk ay 19, ikinci ay 9, üçüncü ay 8, dördüncü ve beşinci aylarda ise 2 araç eksik teslim edilmiştir.

Ayrıca, yüklenicinin araçlara tam kasko sigorta yaptırması gerektiği, ancak bunun yerine genişletilmiş kasko sigortası yaptırıldığı gözlemlenmiştir. Kamu idaresi, bu durumu kabul ederek, bir sonraki alımda ihale dokümanlarına uygun hareket edileceğini belirtmiştir.

Sonuç olarak, kurumun gerçekleştirdiği alımlarda, yüklenicilerin teknik şartname ve sözleşmelere uygun hareket etmelerini sağlamak amacıyla gerekli önlemlerin alınması ve bu tür ihlallerde sözleşmede yer alan ceza maddelerinin uygulanması önem arz etmektedir.

BULGU: Araç Kiralama Hizmet Alım İşinde Hatalı Uygulamalar Bulunması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi

Kurum tarafından gerçekleştirilen hizmet alımlarının incelenmesi neticesinde, araç kiralama hizmet alım işinde çeşitli eksiklikler ve hatalar bulunduğu tespit edilmiştir.

Yapılan araç kiralama işinde araçların teknik şartnameye aykırı olarak geç teslim edildiği ve tam kasko sigortası içermediği görülmüştür.

İşe ilişkin teknik şartnamenin 13.1’inci maddesinde, araçların işe başlama tarihinde teslim edileceği belirtilmiştir. Ancak işin uygulama sürecinde, ilk ay 19, ikinci ay 9, üçüncü ay 8, 4 ve 5 inci aylarda ise 2 araç eksik teslim edilmiştir.

Yine teknik şartnamenin 9.2.4’üncü maddesinde, yüklenicinin araçlara tam kasko sigorta yaptıracağı belirtilmesine rağmen, yüklenici tarafından genişletilmiş kasko sigortası yaptırıldığı görülmüştür.

Kamu idarei cevabında, bulgu konusu hususa iştirak edildiği ve bir sonraki alımda ihale dokümanlarına uygun olarak hareket edileceği belirtilmiştir.

Sonuç olarak Kurum tarafından yapılan alımlarda, yüklenicilerin teknik şartname ve sözleşme ile ilgili dokümanlara uygun davranması için gerekli tedbirlerin alınması, bunlara aykırılık hallerinde ise sözleşmede yer alan ilgili ceza maddelerinin işletilmesi gerekmektedir.