Eşlerin sağlık harcamalarının vergi matrahından indirilip indirilemeyeceği hususunda istisna bulunur mu? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 89-571 20/12/2010 Konu : GMSİ mükellefi eşlerden biri tarafından yapılan sağlık harcamalarının kendi matrahından indirim konusu yapılmasından sonra, indirilemeyen kısmının eşinin vergi matrahından indirilip indirilemeyeceği.     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, eşinizin ve […]

→

Muhtasar beyannamenin üçer aylık dönemlerde verilmesi mümkün müdür? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.07.16.01-GVK.2010.78-139 20/12/2010 Konu : Muhtasar beyannamenin üçer aylık dönemlerde verilip verilemeyeceği     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; … Vergi Dairesi Müdürlüğüne vermiş olduğunuz … tarihli işe başlama dilekçeniz ile muhtasar beyanname dönemini üçer aylık […]

→

Aile sağlığı merkezi kira bedelleri üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılıp yapılmayacağı hususunda istisna var mıdır? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR VERGİLERİ GRUP MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : .4.35.16.01-176200-132 20/12/2010 Konu : Aile hekimliği uygulamasında gelir vergisi tevkifatı     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; … tarihli Valilik Oluru ile … adresinde yer alan … No’lu Aile Sağlığı Merkezinde … kod numaralı sözleşmeli […]

→

Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin Sayıştay Kanununa Tabi Olmadığı Hakkında (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: Nizip Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’na tabi olup olmadığına dair yapılan değerlendirmede, ilgili mevzuatlar incelenmiştir. 5018 sayılı Kanun’un 3. maddesi, kamu idareleri ve mahalli idare tanımlarını belirlerken, köylere hizmet götürme birliklerinin bu tanımların dışında kaldığı anlaşılmaktadır. Bu bağlamda, köylere hizmet götürme birlikleri ve bunların köylerden oluşan üyeleri, söz konusu kanunun kapsamına […]

→

Bedelsiz trafo devrinin katma değer vergisine tabi olup olmayacağına dair bilgi verilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.48.15.01-KDV14-39 18/12/2010 Konu : Trafo Devri     İlgide kayıtlı özelge talep formunda, sitenize ait elektrik trafosunun … A.Ş. ye bedelsiz devir işleminin katma değer vergisine tabi olup olmadığı hususunda bilgi istenilmektedir. Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 […]

→

Derneğin gayrimenkul kira gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda iktisadi işletme oluşup oluşmayacağı? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.48.15.02-15.02/VUK-2-40 18/12/2010 Konu : sadece gayrımenkul kira geliri bulunan derneğin vergilendirilmesi     İlgide kayıtlı yazınızda, ………….. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ……………. vergi kimlik numaralı kurumlar vergisi mükellefi olduğunuz, işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen kira geliri […]

→

İl Genel Meclisi Toplantı ve Karar Yeter Sayısı (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: İl Genel Meclisi toplantılarıyla ilgili olarak, Ardahan Valiliği tarafından yapılan başvuruda, 26/11/2010 tarihinde gerçekleştirilecek toplantıya katılan üye sayısının yetersiz olduğu belirtilmiştir. Toplantıya, üye tam sayısının yarısı olan yedi üye katılmıştır. Bu durum, İl Genel Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nde yer alan hükümler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Yönetmeliğin 10. maddesi, meclisin toplanabilmesi için üye tam sayısının salt çoğunluğunun sağlanması […]

→

Belediyenin mülkiyetindeki taşınmaz satışında KDV iadesi talep edilebilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI GAZİANTEP VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.27.15.01-10-515-19-18 16/12/2010 Konu : KDV İADESİ     İlgide kayıtlı dilekçenizde, … Belediyesinin 2001 yılından beri mülkiyetinde bulunan taşınmazların, 30/5/2008 tarihinde tarafınıza ihale yoluyla satışında KDV Kanununun 17/4-r maddesi dikkate alınmadan KDV tahsil edildiği belirtilerek, söz […]

→

Geçici ithal elektrikli otomobillerin ÖTV’den muaf olup olmayacağına dair istisna bulunur mu? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.34.17.01-ÖTV.7-542 06/12/2010 Konu : Geçici ithal yoluyla satın alınan 8703.90.10.00.00 G.T.İ.P. no.lu elektrikli otomobillerin ÖTV’ye tabi olup olmadığı,               İlgide kayıtlı dilekçenizde, geçici ithal yoluyla yurt dışından almış olduğunuz 8703.90.10.00.00 G.T.İ.P. numaralı […]

→

Konut yapı kooperatifinin KDV mükellefiyeti tesis ettirilip ettirilemeyeceği hususunda bilgi verilebilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI EDİRNE VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.22.15.01-2010/KDV-13-2-19 16/12/2010 Konu : Katma Değer Vergisi Mükellefiyeti     İlgi dilekçenizde, 26/6/2008 tarihinde kooperatifiniz adına tescil edilen arsa üzerine 4 blok 56 daireden oluşan inşaatın tamamı için 11/7/2008 tarihinde belediyeden imar izni […]

→

Serbest meslek erbabının binek aracının ÖTV ve KDV’sinin maliyetine eklenip eklenmeyeceği hususunda tercih yapılabilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)       Sayı : B.07.1.GİB.4.06.18.02-32-270-7693-763 16/12/2010 Konu : Serbest meslek erbabının alacağı binek aracın ÖTV ve KDV karşısındaki durumu hk.     İlgide kayıtlı dilekçenizde; serbest meslek faaliyetinde kullanılmak üzere bir binek araç almak istediğiniz belirtilerek, aracın alımı sırasında ödeyeceğiniz […]

→

Menkul sermaye iradından dolayı beyanname verilip verilemeyeceği hususunda istisna olup olmayacağı? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü       Sayı : .4.35.16.01-176200-128 16/12/2010 Konu : MSİ için GVK-86/2 ye göre beyanname verip veremeyeceği                 İlgide kayıtlı özelge talep formu ve eklerinde; … Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün … vergi numarasında kayıtlı hakim ortağı olduğunuz … Ltd. […]

→

Site yönetiminin kiraya verdiği ortak kullanım alanlarından elde edilen kira gelirinin vergi mükellefiyeti doğurup doğurmayacağı? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.42.16.01-GVK-2/451-38 15/12/2010 Konu : SİTE YÖNETİMİNİN ORTAK KULLANIM ALANINI KİRAYA VERMESİ       İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda; 616 malikin bulunduğu site yönetimi olarak 2009 yılında sitenin ortak kullanım alanında bulunan 2 adet işyerinden 42.187,50-TL […]

→

Tıp merkezi hizmetleri için KDV istisnası uygulanıp uygulanamayacağına dair görüş verilebilir mi? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI VERGİ VE ANLAŞMALAR UYGULAMA MÜDÜRLÜĞÜ       Sayı : B.07.1.GİB.4.26.15.01-kdv-53-2-1-58 15/12/2010 Konu : KDV İSTİSNASI     İlgide kayıtlı dilekçenizde; (…) (…) vergi numaralı kurumlar vergisi mükellefi olduğunuz, (…) olarak tıp merkezi faaliyeti ile iştigal ettiğiniz belirtilerek yaptığınız hizmetlerden katma değer vergisine tabi olanlara hangi […]

→

İkale sözleşmesi ile sona eren iş akdinde kıdem tazminatının gelir vergisinden istisna olup olmayacağı? (GİB)

  T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK MÜKELLEFLER VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü       Sayı : B.07.1.GİB.4.99.16.02-GVK-94-53 15/12/2010 Konu : İş akdi ikale yolu ile sona eren personele ödenecek kıdem tazminatının tevkifata tabi olup olmadığı.     İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, firmanız ile … arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi gereğince iş […]

→