|
ÖZET: Ata Teknokent Anonim Şirketi’ne yatırılan sermaye tutarının muhasebe kayıtlarıyla uyumsuz olduğu belirlenmiştir. 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, merkezi yönetim muhasebe yönetmeliğinin ilgili maddeleri, mal ve hizmet üreten kuruluşlara yapılan nakdi ve ayni sermaye yatırımlarının doğru bir şekilde izlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Bu bağlamda, Ata Teknokent’in sermaye yapısında yer alan tutarların, üniversitenin öz kaynak hesaplarıyla eşit olması gerektiği ifade edilmiştir.
Atatürk Üniversitesi’nin 2021 yılı kesin mizanında, 241 Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabı’nın borç bakiyesi 2.542.564,00 TL olarak kaydedilmişken, Ata Teknokent’in sermaye payı 16.650.189,00 TL olarak tespit edilmiştir. Bu durum, kamu idaresinin mali tablolarında 14.107.625,00 TL tutarında bir hata meydana getirmiştir. Ancak, 2022 yılı içinde kamu idaresi gerekli düzeltmeleri yaparak, üniversite muhasebe kayıtları ile Ata Teknokent’in öz kaynak hesapları arasında eşitlik sağlamıştır. |
BULGU: Ata Teknokent Anonim Şirketine Konulan Sermaye Tutarının Muhasebe Kayıtları İle Eşit Olmaması
2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite ve Üniversite Döner Sermayesi
Ata Teknokent Anonim Şirketine konulan sermayenin 241 Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabı ile eşit olmadığı tespit edilmiştir.
Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin “241 Mal ve hizmet üreten kuruluşlara yatırılan sermayeler hesabı” başlıklı 159’uncu ve “Hesaba ilişkin işlemler” başlıklı 160’ıncı maddelerinde; mal ve hizmet üreten kuruluşlara nakden veya ayni olarak verilen sermaye tutarları ve bu sermaye tutarlarının işletilmesinden doğan kâr ve zararlar, bütçeye iade olunan sermayeler ile bu kurumlara ikrazen verilen özel tertip iç borçlanma senetleri bedelinden, bu kurumların ödenmemiş sermayelerine mahsup edilenlerin izlenmesi için söz konusu hesabın kullanılacağı belirtilmiştir. Aynı maddelerde gerek nakdi sermaye gerekse ayni sermaye şeklindeki iştirakler gerçeğe uygun değerleri ile ilgili hesaba kaydedileceği ve sermayesine iştirak edilen mal ve hizmet üreten kuruluşlara nakdi veya ayni sermaye şeklindeki katılımlardan bu hesapta kayıtlı tutarların, kuruluşların öz kaynak hesaplarında karşılık olarak yer alan tutarlarla eşit olması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Atatürk Üniversitesi 2021 yılı kesin mizanında 241 Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabının borç bakiyesinin 2.542.564,00 TL, Ata Teknokent Anonim Şirketi sermaye yapısına bakıldığında ise Üniversitenin sermaye payının 16.650.189,00 TL olduğu görülmüştür.
Tespitimize istinaden Kamu İdaresi tarafından 2022 yılı içinde gerekli düzeltmeler yapılarak Üniversite muhasebe kayıtları ile Ata Teknokent öz kaynak hesaplarında karşılıklı eşitlik sağlanmıştır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ve tespitler sonucunda, Kamu İdaresinin temel mali tablolarından olan 2021 bilançosunun 241 Mal ve Hizmet Üreten Kuruluşlara Yatırılan Sermayeler Hesabında toplam 14.107.625,00 TL tutarında hataya neden olunmuştur.