|
ÖZET: Bağımsız denetim raporunun zamanında hazırlanmadığı ve Siirt Belediyesi Personel AŞ’nin 2023 yılı olağan genel kurul toplantısının bu rapor olmadan gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Türk Ticaret Kanunu’nun 397. ve 398. maddeleri uyarınca, anonim şirketlerin finansal tablolarının bağımsız denetçiler tarafından denetlenmesi ve bu denetimlerin uluslararası standartlara uygun olarak yapılması zorunludur. Ayrıca, denetim raporlarının, olağan genel kurul toplantısından en az yirmi gün önce yönetim organına teslim edilmesi gerekmektedir.
Yapılan incelemelerde, Siirt Belediyesi Personel AŞ ile bağımsız denetim firması arasında 13 Haziran 2024 tarihinde sözleşme imzalanmış ve rapor 13 Aralık 2024 tarihinde düzenlenmiştir. Bu durum, Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nde belirtilen sürelerin ihlal edildiğini göstermektedir. Şirket, bağımsız denetim raporlarının zamanında hazırlanması için gerekli önlemlerin alınacağını belirtmiştir. Sonuç olarak, Siirt Belediyesi Personel AŞ’nin bağımsız denetim raporunun, belirtilen süreler içinde hazırlanarak teslim edilmesi ve olağan genel kurul toplantılarının bu rapor olmadan yapılmaması için gereken tedbirlerin alınması önem arz etmektedir. |
BULGU: Bağımsız Denetim Raporunun Zamanında Hazırlanmaması ve Şirket Olağan Genel Kurul Toplantısının Bağımsız Denetim Raporu Düzenlenmeden Yapılması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Belediye Şirketi
Bağımsız denetim raporunun ilgili bağımsız denetim firması tarafından zamanında hazırlanmadığı ve Şirket’in 2023 yılı olağan genel kurul toplantısının 2023 yılı faaliyetlerine ilişkin bağımsız denetim raporu olmadan yapıldığı görülmüştür.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun; 397’nci maddesinde; anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun finansal tablolarının denetçi tarafından, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yayımlanan uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına göre denetleneceği, Yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporu içinde yer alan finansal bilgilerin, denetlenen finansal tablolar ile tutarlı olup olmadığının ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığının da denetim kapsamı içinde olduğu,
398’nci maddesinde; şirketlerin ve topluluğun finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetiminin; envanterin, muhasebenin ve Türkiye Denetim Standartlarının öngördüğü ölçüde iç denetimin ve yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimi olduğu, bu denetimin, TMS’ye, kanuna ve esas sözleşmenin finansal tablolara ilişkin hükümlerine uyulup uyulmadığının incelenmesini de kapsayacağı, denetlemenin, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun belirlediği esaslar bağlamında, denetçilik mesleğinin gerekleriyle etiğine uygun bir şekilde ve özenle gerçekleştirileceği ifade edilmiştir.
Bu kapsamda 26.05.2018 tarihli ve 30432 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 26.03.2018 tarihli ve 2018/11597 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar ile 6102 sayılı TTK’nın 398’nci maddesi kapsamında bağımsız denetime tabi olacak şirketlere ilişkin aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı tutarları ile çalışan sayılarına ilişki kriterler belirlenmiş olup, 06.04.2024 tarihli ve 32512 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 8313 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar ile de aktif toplamı, yıllık net satış hasılatı tutarları ile çalışan sayılarına ilişki kriterler güncellenmiştir. Belirtilen kararda yer alan kriterlere göre Siirt Belediyesi Personel AŞ bağımsız denetime tabidir.
Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nin “Denetim raporu düzenleme ve görüş bildirme yükümlülüğü” başlıklı 30’uncu maddesinde; denetim faaliyeti sonucunda bağımsız denetim firması tarafından Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun belirlediği şekil ve esaslara göre denetim raporu düzenleneceği, denetim raporlarının, denetimi yapılan finansal tabloların ait olduğu hesap dönemine ilişkin olağan genel kurul toplantısından en az yirmi gün önce ve her durumda Türk Ticaret Kanunu’nda olağan genel kurul toplantıları için öngörülen azami sürenin sonuna kadar (hesap dönemini sonundan itibaren üç ay içinde) denetlenen işletmenin yönetim organına teslim edilmesi zorunlu olduğu hüküm altına alınmıştır.
Yapılan incelemede, bağımsız denetim raporunun olağan genel kurul toplantısından en az yirmi gün önce düzenlenmesi gerekirken, Siirt Belediyesi Personel AŞ ile bağımsız denetim şirketi arasında 13.06.2024 tarihinde bağımsız denetim için sözleşme imzalandığı, bağımsız denetim raporunun 13.12.2024 tarihinde düzenlendiği ve raporun yukarıda belirtilen Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı görülmüştür.
Şirket cevabında, bağımsız denetim raporlarının Bağımsız Denetim Yönetmeliğinde belirtilen sürelere uygun şekilde zamanında hazırlanmasının sağlanacağı belirtilmiştir.
Sonuç olarak, Şirket faaliyetlerine ilişkin bağımsız denetim raporunun ilgili bağımsız denetim firması tarafından Bağımsız Denetim Yönetmeliği’nde belirlenen süreler içinde hazırlanarak teslim edilmesi için gerekli tedbirlerin alınması ve Şirket olağan genel kurul toplantılarının bağımsız denetim raporu olmadan yapılmaması gerekmektedir.