ÖZET: Belediye sınırları içinde elektrik enerjisi sağlayan bazı firmaların, elektrik ve havagazı tüketim vergisi beyannamelerini düzenli olarak sunmadığı tespit edilmiştir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 34 ve 35’inci maddeleri, bu tüketimlerin vergiye tabi olduğunu ve mükelleflerin elektrik ve havagazını tüketenler ile bu hizmetleri sağlayan kuruluşlar olduğunu belirtmektedir. Ayrıca, 39’uncu maddede, elektrik ve havagazı tedarik eden firmaların, tahsil ettikleri vergiyi bir sonraki ayın 20’sine kadar beyan etmeleri ve ödemeleri gerektiği vurgulanmaktadır.

Yapılan denetimlerde, bazı firmaların belirli aylarda bu beyannameleri vermediği ortaya çıkmıştır. Kamu İdaresi, bu durumla ilgili olarak, tedarikçi firmalarla iletişim kurulduğunu ve beyannamelerin takibi için çalışmaların sürdüğünü bildirmiştir.

Sonuç olarak, elektrik ve havagazı tüketim vergisini tahsil eden firmaların, beyannamelerini zamanında sunmaları ve tahsil ettikleri vergileri de süresinde ödemeleri için etkin bir denetim mekanizması oluşturulması önem arz etmektedir. Bu, kamu kaynaklarının doğru bir şekilde yönetilmesi açısından kritik bir adımdır.

BULGU: Belediye Sınırları İçerisinde Elektrik Enerjisini Tedarik Eden Firmalardan Bir Kısmının Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi Beyannamelerini Düzenli Olarak Vermemeleri

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

Kamu İdaresi sınırları içerisinde elektrik enerjisini tedarik eden bazı firmaların bazı aylara ait elektrik ve havagazı tüketim vergisi beyannamelerini vermedikleri görülmüştür.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 34’üncü maddesinde, Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde elektrik ve havagazı tüketiminin, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisine tabi olduğu, 35’inci maddesinde ise söz konusu verginin mükellefinin elektrik ve havagazını tüketenler olduğu, verginin sorumlusunun ise elektrik enerjisini tedarik eden ve havagazını dağıtan kuruluşlar olduğu belirtilmektedir.

Aynı Kanun’un 39’uncu maddesinde, elektrik enerjisini tedarik eden veya havagazını dağıtan kuruluşların tahsil ettikleri vergiyi, tahsil tarihini takip eden ayın 20’nci günü akşamına kadar belediyeye bir beyanname ile bildirmeye ve vergiyi aynı sürede ödemeye mecbur oldukları ifade edilmektedir.

Yapılan incelemede, elektrik enerjisini tedarik eden bazı firmaların bazı aylarda beyanname vermedikleri tespit edilmiştir.

Kamu İdaresi cevabında, sorumlu sıfatıyla tüketicilerden Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi’ni tahsil eden tedarikçi firmalarla yazışmalar yapıldığı ve Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi beyannamelerinin takibi konusundaki çalışmaların devam ettiğini ifade etmiştir.

Sonuç olarak, Kamu İdaresi sınırlarında faaliyet gösteren ve sorumlu sıfatıyla tüketicilerden elektrik ve havagazı tüketim vergisini tahsil eden tedarikçi firmaların, Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi beyannamelerini süresinde vermeleri ve tahsil ettikleri vergileri Kamu İdaresine süresinde yatırmaları konusunda etkin bir takibin yapılması gerekmektedir.