|
ÖZET: Belediye şirketi ile kamu idaresi arasında yapılan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sözleşmesinde, sözleşme bedelinin belirlenmediği tespit edilmiştir. 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun 7. maddesi, sözleşme bedelinin zorunlu unsurlar arasında yer aldığını belirtmektedir. Ayrıca, ilgili mevzuat gereği, personel giderlerinin toplam giderler içindeki payı ve asgari işçilik maliyetinin belirlenmesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 10. maddesi, personel çalıştırılmasına dayalı ihalelerde maliyetlerin brüt asgari ücret üzerinden hesaplanmasını zorunlu kılmaktadır. Kamu İhale Genel Tebliği de, bu tür hizmet alımlarında birim fiyatlı sözleşme imzalanacağını ve çalışılacak gün ile fazla çalışma saatlerinin ihale dokümanında belirtilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Yapılan incelemeler sonucunda, sözleşmede bedel belirlenmemesi önemli bir eksiklik olarak kaydedilmiştir. Kamu İdaresi, bu tür sözleşmelerin gelecekte mevzuata uygun olarak hazırlanacağını belirtmiş, ancak mevcut durumda sözleşme bedelinin açıkça belirtilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. |
BULGU: Belediye Şirketinden Yapılan Hizmet Alımlarında Sözleşme Bedelinin Belirlenmemesi
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Kamu idaresi ile belediye şirketi arasında imzalanan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sözleşmesinde bedel belirlenmediği görülmüştür.
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun “Sözleşmede yer alması zorunlu hususlar” başlıklı 7’nci maddesinde; sözleşme bedelinin, sözleşmelerde yer alması gereken zorunlu unsurlar arasında olduğu, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ın “Personel Giderlerinin Toplam Giderler İçindeki Payına İlişkin Üst Sınır” başlıklı 5’inci maddesinde; asgari işçilik maliyetinin, sözleşme giderlerinin, genel giderlerin, işçilikle bağlantılı ayni giderlerin ve kâr oranının kamu ihale mevzuatı esas alınarak belirleneceği, “Hizmetlerin gördürülmesi” başlıklı 6’ncı maddesinde; personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerin bedelinin tespitinde, Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin yaklaşık maliyetin tespitine ilişkin hükümlerine uyulmasının zorunlu olduğu, bu usul ve esaslarda düzenlenmeyen hususlarda Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği eki Hizmet İşleri Genel Şartnamesi ve ilgili diğer mevzuat hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı ihalelerde yaklaşık maliyet” başlıklı 10’uncu maddesinde; personel çalıştırılmasına dayalı ihalelerde personel maliyetinin, tarım dışında ve 16 yaşından büyük işçiler için belirlenmiş brüt asgari ücret tutarı ile bu tutar üzerinden hesaplanan işveren payı toplamından az olmamak üzere bulunan maliyetlerin dikkate alınarak hesaplanacağı ifade edilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında teklif fiyata dahil olacak giderler” başlıklı 78’inci maddesinde ise; personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde birim fiyatlı sözleşme imzalanacağı; ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışılacak gün ve personel sayısının fazla çalışma yapılacak hallerde ise toplam fazla çalışma saatinin ihale dokümanında belirtileceği hüküm altına alınmıştır.
Yapılan incelemede, Kamu İdaresi ile belediye şirketi arasında imzalanan personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı sözleşmesinde herhangi bir bedel belirlenmediği tespit edilmiştir.
Kamu İdaresi cevabında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına ilişkin sözleşmenin izleyen dönemlerde mevzuat hükümlerine uygun olarak hazırlanacağı ifade edilmiştir.
Kamu İdaresi tarafından gerçekleştirilecek personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına ilişkin sözleşmenin mevzuat hükümlerine uygun olarak hazırlanması ve toplam bedelin sözleşmede belirtilmesi gerekmektedir.