ÖZET: Belediye tarafından ilk kez istihdam edilen personelin işe alım sürecinde arşiv araştırması yapılmadığı tespit edilmiştir. 17 Nisan 2021 tarihli ve 31457 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’nun ilgili maddeleri, kamu görevine atanacak kişiler hakkında arşiv araştırması yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bu araştırma, adayların adli sicil kayıtları, kolluk kuvvetleri tarafından aranıp aranmadıkları, mahkeme kararları ve kamu görevinden çıkarılma gibi durumları içermektedir.

Yapılan denetimlerde, İpsala Şehir Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi aracılığıyla istihdam edilen personelin işe alımında arşiv araştırmasının yapılmadığı belirlenmiştir. Kamu İdaresi, bu bulguyu kabul ederek, gelecekte istihdam edilecek personel için arşiv araştırması yapılacağını bildirmiştir.

Sonuç olarak, belediyenin ilk defa veya yeniden istihdam edeceği personel için arşiv araştırması yapma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu uygulama, kamu hizmetlerinin güvenilirliğini artırmak ve kamu güvenliğini sağlamak açısından büyük önem taşımaktadır.

BULGU: Belediye Tarafından İlk Defa İstihdam Edilecek Personel Hakkında Arşiv Araştırması Yapılmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi

Belediye tarafından belediye hizmetlerini yürütmek amacıyla ilk defa istihdam edilen personelin, işe alınmadan önce arşiv araştırmasının yapılmadığı görülmüştür.

17.04.2021 tarih ve 31457 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu’nun “Hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacaklar” başlıklı 3’üncü maddesinin birinci fıkrasında, statüsü veya çalıştırma şekline bağlı olmaksızın ilk defa veya yeniden memuriyete yahut kamu görevine atanacaklar hakkında arşiv araştırması yapılacağı belirtilmiştir.

Aynı Kanun’un “Arşiv araştırması” başlıklı 4’üncü maddesinde, arşiv araştırmasının; kişinin adli sicil kaydının, kolluk kuvvetleri tarafından halen aranıp aranmadığının, hakkında herhangi bir tahdit olup olmadığının, kişi hakkında kesinleşmiş mahkeme kararları ve 04.12.2004 tarih ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 171’inci maddesinin beşinci ve 231’inci maddesinin on üçüncü fıkraları kapsamında alınan kararlar ile kişi hakkında devam eden veya sonuçlanmış olan soruşturma ya da kovuşturmalar kapsamındaki olguların, hakkında kamu görevinden çıkarılma ya da kesinleşmiş memurluktan çıkarma cezası olup olmadığının, mevcut kayıtlardan tespit edilmesi işlemlerinden oluştuğu ifade edilmiştir.

Yapılan incelemede, Belediyenin %100 sermayesine sahip olduğu İpsala Şehir Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketinden doğrudan hizmet alımı yoluyla istihdam ettiği personelin, ilk defa işe alımlarında arşiv araştırmasının yapılmadığı tespit edilmiştir.

Kamu İdaresi cevabında, bulguya katıldığını belirtmiş olup şirket bünyesinde istihdam edilecek personel hakkında arşiv araştırması yapılmaya başlanacağını ifade etmiştir.

Sonuç olarak, Belediyenin ilk defa veya yeniden istihdam edeceği personel hakkında arşiv araştırması yapması gerekmektedir.