ÖZET: Belediye tarafından ödenen elektrik güvence bedellerinin, 226 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabında izlenmediği tespit edilmiştir. 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları çerçevesinde, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 168. maddesi, bu hesabın kamu idareleri tarafından, bir işin üstlenilmesi veya sözleşmelerin karşılığı olarak verilen depozitoların izlenmesi amacıyla kullanılması gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, yönetmeliğin 96 ve 169. maddeleri de bu hesapların işleyişine dair düzenlemeleri içermektedir.

Yapılan incelemelerde, belediyenin elektrik abonelikleri için ödediği güvence bedellerinin doğrudan gider hesabına kaydedildiği görülmüştür. Bu durum, mevzuat hükümlerine aykırıdır. Belediye, denetim bulgularına yanıt olarak, gelecekte bu konuyla ilgili kayıt işlemlerinin doğru bir şekilde gerçekleştirileceğini belirtmiştir. Elektrik ve doğalgaz güvence bedellerinin, dönemsellik ilkesine uygun olarak 126 veya 226 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabında muhasebeleştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

BULGU: Belediyece Ödenen Elektrik Güvence Bedellerinin Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabında İzlenmemesi

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi

Belediye tarafından ödenen güvence bedelleri ve depozitoların, 226 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabında izlenmediği görülmüştür.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 168’inci maddesinde, 226 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabının, kamu idarelerince, bir işin yapılmasının üstlenilmesi veya bir sözleşmenin ya da diğer işlemlerin karşılığı olarak diğer kamu idareleri veya kişilere bir yıldan daha uzun süreli verilen depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlenmesi için kullanılacağı ifade edilmiştir. Yönetmelik’in 96 ve 169’uncu maddelerinde de 126 ve 226 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabının işleyişine ilişkin hükümlere yer verilmiştir.

Mevzuat hükmünden anlaşılacağı üzere Kurumca bir işin yapılmasının üstlenilmesi için veya bir sözleşmenin ya da diğer işlemlerin karşılığı olarak geri alınmak üzere diğer kamu idareleri veya kişilere verilen depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin vadesine göre 126 veya 226 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabında izlenmesi gerekmektedir.

Ancak, yapılan incelemede Belediye tarafından, elektrik abonelikleri için ödenen güvence bedellerinin doğrudan gider hesabına kaydedildiği görülmüştür.

Belediye cevabında; bundan sonraki süreçte bulgu konusu hususa göre kayıt işlemlerinin yapılacağı ifade edilmiştir.

Belediye tarafından ilgili kurumlara ödenen elektrik ve doğalgaz güvence bedellerinin dönemsellik ilkesine uygun olarak süresine göre 126 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabı veya 226 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabında muhasebeleştirilmesi gerekmektedir.