ÖZET: Belediyenin mülkiyetinde bulunan elektrik trafoları için dağıtım şirketlerinden ecrimisil alınmadığı tespit edilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. maddesi, Devlet İhale Kanunu’nun 75. maddesinin belediye taşınmazları için de geçerli olduğunu belirtmektedir. Bu maddeye göre, devletin veya özel bütçeli idarelerin mülkiyetindeki taşınmazların işgali durumunda, ecrimisil talep edilebilmektedir. Ecrimisil, işgalin haksız olması durumunda, idarenin zarara uğrayıp uğramadığına bakılmaksızın talep edilen bir tazminattır.

Yapılan incelemelerde, belediyeye ait çeşitli trafo alanları için ilgili dağıtım şirketinden herhangi bir ecrimisil talep edilmediği görülmüştür. Mevzuat gereği, bu alanlar için gerekli işlemlerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde yapılması gerekmektedir. Belediyenin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Aras Edaş İl Koordinatörlüğü ile yazışmalar yapıldığı ve ecrimisil sürecinin başlatıldığı belirtilmiştir.

Sonuç olarak, elektrik trafolarına ilişkin ecrimisil dosyalarının mahkeme süreci devam etmektedir. Bu süreçte, hukuki işlemlerin dikkatle takip edilmesi ve ilgili mevzuat çerçevesinde tarafların hak ve yükümlülüklerinin gözetilmesi önem arz etmektedir.

BULGU: Belediyenin Mülkiyetinde veya Sorumluluk Alanındaki Elektrik Trafoları İçin Dağıtım Şirketlerinden Ecrimisil Alınmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi

İdarenin hüküm ve tasarrufu altında olan muhtelif yerlerdeki elektrik trafoları için ilgili dağıtım şirketlerinden ecrimisil alınmadığı görülmüştür.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin yetkileri ve imtiyazları” başlıklı 15’inci maddesi ek fıkrasında; “…2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75’inci maddesi hükümleri belediye taşınmazları hakkında da uygulanır.” denilmektedir.

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun “Ecrimisil ve tahliye” başlıklı 75’inci maddesinde; “Devletin özel mülkiyetinde veya hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmaz malları, özel bütçeli idarelerin mülkiyetinde bulanan taşınmaz mallar ve Vakıflar Genel Müdürlüğü ile idare ve temsil ettiği mazbut vakıflara ait taşınmaz malların, gerçek ve tüzel kişilerce işgali üzerine, fuzuli şagilden, bu Kanunun 9’uncu maddesindeki yerlerden sorulmak suretiyle, idareden taşınmaz ve değerleme konusunda işin ehli veya uzmanı üç kişiden oluşan komisyonca tespit tarihinden geriye doğru beş yılı geçmemek üzere tespit ve takdir edilecek ecrimisil istenir. Ecrimisil talep edilebilmesi için, idarelerin işgalden dolayı bir zarara uğramış olması gerekmez ve fuzuli şagilin kusuru aranmaz” hükmü bulunmaktadır.

Ecrimisil, taşınmazın idarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle idarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın talep edilen tazminattır. Ecrimisilin tahsil edilmesi, taşınmazdaki kullanımın devamı hakkını vermemektedir. Ecrimisilde işgalcinin kusurunun olup olmaması önemli değildir. Ayrıca malın sahibinin bu malın işgalinden dolayı herhangi bir zarara uğramış olması da gerekmemektedir. O malın haksız olarak işgal edilmiş olması ecrimisil için yeterlidir.

Yapılan incelemede; önceki yıl Sayıştay Denetim Raporında yer alan konu ile ilgili olarak; belediyenin mülkiyetinde muhtelif adreslerde bulunan trafo alanları için bugüne kadar ilgili dağıtım şirketinden herhangi bir ecrimisil tespit ve tahsilatı yapılmadığı görülmüştür.

Yukarıdaki mevzuat hükümlerine göre hali hazırda belirlenen trafo alanları için 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun “Ecrimisil ve tahliye” başlıklı 75’inci maddesinde düzenlenen esaslar dâhilinde gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir.

İdare verdiği cevapta; konu bulgu ile ilgili olarak, Aras Edaş İl Koordinatörlüğü ile yazışmalar yapıldığı, böylece söz konusu ecrimisillerin yasal süreci başlatıldığı ve ilgili davalar mahkemeye intikal ettirildiği ifade edilmiştir.

Sonuç olarak; Elektrik Trafoları Ecrimisil dosyaları mahkeme süreci devam ettiğinden, hukuki sürecin titizlikle takip edilmesi, ilgili mevzuat çerçevesinde tarafların hakları ve yükümlülükleri dikkate alınarak en uygun şekilde yönetilmesi gerekmektedir.