|
ÖZET: Belediyenin mülkiyetinde veya sorumluluğunda bulunan elektrik trafoları için ilgili dağıtım şirketlerinden ecrimisil alınmadığı tespit edilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. maddesi, belediye taşınmazları için 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75. maddesinin uygulanacağını belirtmektedir. Bu maddeye göre, belediye taşınmazlarının izinsiz işgali durumunda, işgalciden kusur aranmaz ve zarara uğrayıp uğramadığına bakılmaksızın ecrimisil tahsil edilmesi gerekmektedir. Ecrimisil, taşınmazın izinsiz olarak kullanılması nedeniyle talep edilen tazminattır ve işgalcinin kusurlu olup olmaması önemli değildir.
Ayrıca, 25/11/2020 tarihli ve 7257 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile yapılan düzenlemeler, elektrik dağıtım faaliyetlerine ilişkin taşınmaz temin işlemlerinin TEDAŞ tarafından yürütülmesini öngörmektedir. Ancak bu durum, belediyelerin mülkiyetindeki ve dağıtım şirketleri tarafından fiilen kullanılan alanlar için ecrimisil alınmasına yönelik mevcut durumu değiştirmemektedir. Yapılan incelemelerde, belediyenin mülkiyetindeki trafo alanları için bugüne kadar herhangi bir ecrimisil tahsilatı yapılmadığı belirlenmiştir. Kamu idaresi, belediyenin mülkiyetindeki trafo alanlarıyla ilgili yer tespit çalışmalarına başladığını ve ecrimisil tahsiline yönelik gerekli işlemlerin yapılacağını bildirmiştir. Bu bağlamda, ilgili mevzuatta belirtilen işlemlerin yerine getirilmesi, ecrimisil tahsilatının sağlanması açısından önem arz etmektedir. |
BULGU: Belediyenin Mülkiyetinde veya Sorumluluk Alanındaki Elektrik Trafoları İçin Dağıtım Şirketlerinden Ecrimisil Alınmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi
Belediyenin mülkiyetinde veya sorumluluğu altında bulunan elektrik trafoları için ilgili dağıtım şirketlerinden herhangi bir ecrimisil tahsil edilmediği tespit edilmiştir.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesinde, belediye taşınmazları için 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75’inci maddesinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75’inci maddesine göre, belediye taşınmazlarının izinsiz işgali halinde, işgalciden kusur aranmaz ve idarenin zarara uğrayıp uğramadığına bakılmaksızın ecrimisil tahsil edilmesi gerekmektedir.
Ecrimisil, taşınmazın idarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle idarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın talep edilen tazminattır. Ecrimisilin tahsil edilmesi, taşınmazdaki kullanımın devamı hakkını vermemektedir. Ecrimisilde işgalcinin kusurunun olup olmaması önemli değildir. Ayrıca malın sahibinin bu malın işgalinden dolayı herhangi bir zarara uğramış olması da gerekmemektedir. O malın haksız olarak işgal edilmiş olması ecrimisil için yeterlidir.
Diğer yandan 25/11/2020 tarihli ve 7257 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 38’inci maddesiyle, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun “Taşınmaz temini işlemleri” başlıklı 19’uncu maddesi yeniden düzenlenmiş ve elektrik piyasasında dağıtım faaliyetlerine ilişkin taşınmaz temini işlemlerinin TEDAŞ tarafından yürütülmesi, bu kapsamda alınan kararların kamu yararı kararı yerine geçmesi, temin edilen taşınmazların TEDAŞ adına tescil edilmesi ve bu taşınmazların dağıtım şirketlerine lisans süresiyle sınırlı olarak kullandırılması hüküm altına alınmıştır.
Yapılan incelemede, belediyenin mülkiyetinde bulunan trafo alanları için bugüne kadar ilgili dağıtım şirketinden herhangi bir ecrimisil tespit ve tahsilatının yapılmadığı belirlenmiştir. 6446 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle taşınmaz temini ve mülkiyet işlemlerine ilişkin yetki TEDAŞ’a verilmiş olmakla birlikte, bu düzenleme belediyelerin mülkiyetinde bulunan ve fiilen dağıtım şirketleri tarafından kullanılan alanlar için ecrimisil alınmasına ilişkin mevcut durumu ortadan kaldırmamaktadır.
Kamu idaresi tarafından verilen cevapta özetle, belediyenin mülkiyetinde veya sorumluluğunda bulunan trafo alanlarıyla ilgili yer tespit çalışmalarına başlandığı ve ecrimisil tahsiline yönelik gerekli işlemlerin yapılacağı ifade edilmiştir.
Belediyenin mülkiyetinde veya sorumluluğu altında bulunan trafo alanları için ilgili dağıtım şirketlerinden ecrimisil tahsil edilmesini teminen mevzuatta belirtilen işlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.