BULGU: Belediyenin Taşıtlarına İlişkin Envanter Kayıtları ile Trafik Tescil Kayıtlarının Uyuşmaması

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi

Belediyenin taşıtlarına ilişkin envanter kayıtları ile Noterler Birliği trafik tescil kayıtlarının karşılaştırılması sonucu, 254 adet taşıtın Belediye adına tescil kaydının bulunmasına karşılık bunların Belediye envanterinde bulunmadığı görülmüştür.
5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Hesap verme sorumluluğu” başlıklı 8’inci maddesinde; her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanların, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu olduğu hüküm altına alınmıştır.
Aynı Kanun’un “Mal Yönetiminde Etkililik ve Sorumluluk” başlıklı 48’inci maddesinde ise; kamu idarelerine ait malları edinme, kiralama, tahsis, yönetim, kullanma ve elden çıkarma işlemlerinin, mevzuatında öngörülen kurallar dahilinde hizmetin amacına uygun olarak verimlilik ve tutumluluk ilkesine göre yapılacağı, bu ilkeye aykırı eylem ve işlemlerden doğacak zararlardan, malların yönetimi veya kullanılması hususunda yetki verilenlerin sorumlu olacağı hükmü yer almaktadır.
Yapılan incelemede, İdare envanterinden kamu kurumlarına devir, hibe, satış ve hurdaya ayırma gibi nedenlerle çıkarılan 254 adet taşıtın, Türkiye Noterler Birliğinde İdare adına tescil kayıtlarının devam ettiği tespit edilmiştir.
Kamu idaresi cevabında, Belediye envanterinde bulunmayan 254 taşıtın hangi kurumlarda ve nerede kullanıldığına ilişkin açıklamalar yapılmış olup söz konusu taşıtların trafik tescil kayıtları uyumsuzluğu konusunda herhangi bir açıklama yapılmamıştır.
Sonuç olarak idare envanter kayıtları ile trafik tescil kayıtlarının uyumlu hale getirilmesi gerekmektedir.


ÖZET: 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Büyükşehir Belediyesi’nin taşıt envanter kayıtları ile Noterler Birliği trafik tescil kayıtları arasında uyumsuzluk tespit edilmiştir. 254 adet taşıtın belediye adına tescil kaydı bulunmasına rağmen, bu taşıtların envanterde yer almadığı görülmüştür. Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na göre, kamu kaynaklarının yönetiminde hesap verme sorumluluğu ve verimlilik ilkelerine uyulması gerekmektedir. İdare, envanterde bulunmayan taşıtların kullanımına dair açıklama yapmış, ancak trafik tescil kayıtlarındaki uyumsuzlukla ilgili bir bilgi sunmamıştır.