| Tekirdağ Belediyesi 2013 yılı Sayıştay Denetim Raporu |
|
Belediyeye ait taşınmazların üçüncü kişi veya kurumlara bedelsiz ve mevzuata aykırı şekilde kullandırıldığı görülmüştür.
5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddelerine göre 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75 inci madde hükümlerinin belediye taşınmazları hakkında da uygulanacağı hükme bağlanmıştır. 38 inci maddede ise Belediye Başkanı belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsille görevli kılınmıştır. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 75 inci maddesinde ise yersiz işgalden ecri misil alınması gerektiğine yer verilmektedir. Ecri misilin rızaen ödenmemesi durumunda ise 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil olunur. Belediye Kanununun 75 inci maddesinde ise belediye taşınmazlarının kamu kurum ve kuruluşlarına Belediye Meclisi kararı ile asli görevlerinde kullanılmak üzere devredilebileceği veya kiralanabileceği hükmü yer almaktadır. Ancak bu tahsise tabi taşınmazların hiçbir durumda kamu konutu veya sosyal tesis olarak kullanılamayacağı da hüküm altına alınmıştır. İlgili kanun hükümlerinden anlaşılacağı üzere belediyenin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazları, belediye meclisinin kararı ile bedelsiz olarak kamu konutu ve sosyal tesis dışında kullanım amacı ile mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredilebilir. Dolayısı ile yukarıda ifade edilen işgalciler için bu kapsamda bedelsiz bir tahsis mümkün olmamaktadır. Belediye mülkiyetinde olan taşınmazların gerçek ve tüzel kişiler tarafından kullanılması için bir kira sözleşmesi olması ya da taşınmazın işgali üzerine ecri misil istenilmesi gerekmektedir. Kamu idaresi cevabında: Belediyeye ait taşınmazlar 2886 Sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale edilmekte ve işgal edilen yerler ile ilgili ecri misil alınması uygulamaları eskiden olduğu gibi devam etmektedir. Yine bundan böyle belediye mülkiyetinde olan taşınmazların gerçek ve tüzel kişiler tarafından kullanılması için kira sözleşmesi düzenlenecek ya da taşınmaz üzerinde işgal var ise ecri misil alınacaktır. Sonuç olarak: Belediye mülkiyetinde olan taşınmazların gerçek ve tüzel kişiler tarafından kullanılması için kira sözleşmesi düzenleneceği ya da taşınmaz üzerinde işgal var ise ecri misil alınacağı belirtilmiş olsa da bulgumuza istinaden somut bir cevap verilmediği gözlenmiştir. Dolayısıyla cevabın önerimizi karşılamaktan uzak olduğu değerlendirilmektedir. Konunun sonraki denetimlerde izlenmesi önem taşımaktadır. Öneri: Belediye mülkiyetinde olan taşınmazların gerçek ve tüzel kişiler tarafından kullanılması için bir kira sözleşmesi yapılması ya da taşınmazın işgali üzerine ecri misil istenilmesi önerilir.
|
| ÖZET: Tekirdağ Belediyesi 2013 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, belediyeye ait taşınmazların mevzuata aykırı olarak bedelsiz kullanıma sunulduğu tespit edilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre, belediye taşınmazları yalnızca belirli şartlar altında devredilebilir ve kamu konutu ya da sosyal tesis olarak kullanılamaz. Bu bağlamda, taşınmazların kullanımı için kira sözleşmesi yapılması veya işgal durumunda ecri misil talep edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ancak, denetim bulgularına dayanarak somut bir çözüm önerisi sunulmamıştır. |