ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları, doğrudan temin usulü ile gerçekleştirilen belli bir süreyi kapsayan yapım işlerinde sözleşme yapılmadığını ortaya koymuştur. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22/d maddesi uyarınca, bu tür işlerin sözleşmeye bağlanması zorunludur. Kamu İhale Genel Tebliği’nin ilgili maddesi, mal teslimi veya hizmetin belli bir süre gerektirmesi durumunda sözleşme yapılmasını şart koşmaktadır. Ancak yapılan incelemelerde, 520.000,00 TL bedelle gerçekleştirilen 12 odanın, 2 koridorun yenilenmesi ve kata merdiven yapılması işinde sözleşme yapılmadığı tespit edilmiştir.

Kamu idaresi, belirli süreyi aşan yapım işlerinde sözleşme yapılması gerektiği yönünde talimat vermiştir. Bu durum, yüklenicinin işin zamanında tamamlanmasını sağlamak ve mevzuata uygun alım gerçekleştirmek açısından önem taşımaktadır. Dolayısıyla, belli bir süreyi gerektiren tedariklerde sözleşme imzalanması, yasal gerekliliklerin yerine getirilmesi ve işin düzgün bir şekilde yürütülmesi için elzemdir.

BULGU: Belli Bir Süreyi Gerektiren Doğrudan Temin Usulü İle Gerçekleştirilen Yapım İşinde Sözleşme Yapılmamış Olması

2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite ve Üniversite Döner Sermayesi

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22/d maddesine göre doğrudan temin usulü ile yapılmış olan ve belli süreyi kapsayan yapım işlerinde yüklenici firma ile sözleşme yapılmadığı tespit edilmiştir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Doğrudan temine ilişkin açıklamalar” başlıklı 22.1.1.3 maddesinde; “Bu madde kapsamında alımı yapılacak malın teslimi veya hizmetin ya da yapım işinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanması zorunlu olup bir defada yapılacak alımlarda sözleşme yapılması idarelerin takdirindedir… ” hükmü yer almaktadır.
Buna göre 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22’nci maddesine göre doğrudan temin yöntemi ile yapılacak olan ve belli bir süreyi gerektiren malın teslimi veya hizmetin ya da yapım işinin bir sözleşmeye bağlanması gerekmektedir.
Yapılan incelemede; 520.000,00 TL bedel ile yaptırılan 12 adet odanın, 2 adet koridorun yenilenmesi ve kata merdiven yapılması yapım işinin belli süre gerektiren iş olmasına karşın sözleşme yapılmadığı görülmüştür.
Kamu idaresi, belli süreyi aşan yapım işlerinde sözleşme yapılması yönünde talimat verildiğini belirtmiştir.
Sonuç olarak, belli bir süreyi gerektiren tedariklerde, yüklenicinin işi zamanında yerine getirmesini sağlamak ve mevzuata uygun alım yapabilmek için sözleşme imzalanmasının zorunlu olduğu değerlendirilmektedir.