|
ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, Büyükşehir İlçe Belediyesi’nde doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen belli süreyi gerektiren yapım ve hizmet işlerinde yüklenici firmalarla sözleşme yapılmadığını ortaya koymuştur. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesi ve Kamu İhale Genel Tebliği’nin ilgili maddeleri, bu tür alımların sözleşmeye bağlanmasını zorunlu kılmaktadır. Ancak yapılan incelemelerde, belediyenin 2024 yılı içerisinde doğrudan temin ile gerçekleştirdiği 9 yapım işinin hiçbirinde sözleşme akdedilmediği tespit edilmiştir.
Bu durum, mevzuata aykırılık teşkil etmekte ve yüklenicilerin işlerini zamanında yerine getirmelerini sağlamak amacıyla sözleşme yapılmasının gerekliliğini ortaya koymaktadır. Sözleşme yapılmaması, hem hukuki bir sorun yaratmakta hem de kamu kaynaklarının etkin kullanımını olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla, belediyenin bu tür alımlarda mevzuata uygun hareket etmesi ve gerekli sözleşmeleri akdetmesi büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Belli Bir Süreyi Gerektiren Muhtelif Doğrudan Temin İşlerinde Sözleşme Yapılmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Belediyede, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddenin (d) bendine göre doğrudan temin usulü ile yapılmış olan ve belli süreyi kapsayan yapım ve hizmet işlerinde yüklenici firma ile sözleşme yapılmadığı görülmüştür.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesine dayanılarak hazırlanan Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Doğrudan Temine İlişkin Açıklamalar” başlıklı 22’inci maddenin 22..1.3 bendinde, bu madde kapsamında alımı yapılacak malın teslimi veya hizmetin ya da yapım işinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir.
Doğrudan temin usulü ile gerçekleştirilen ve belli bir süre gerektiren hizmet ve yapım işlerinde, yüklenici firma ile sözleşme akdedilmemiş olması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.
Yapılan incelemede, Belediyede 2024 yılı içerisinde belli bir süre gerektiren 9 adet yapım işi doğrudan temin yöntemi ile yapılmış olup bunlardan hiçbirinde sözleşme yapılmadığı tespit edilmiştir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükmüne göre, belli bir süreyi gerektiren tedariklerde, yüklenicinin işi zamanında yerine getirmesini sağlamak ve mevzuata uygun alım yapabilmek amacıyla sözleşme yapılması gerekmektedir