BULGU: Bir Yıldan Uzun Süreli Verilen Depozito ve Teminat Niteliğindeki Değerlerin Hatalı Muhasebeleştirilmesi

2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

Kurum tarafından ödenen güvence bedelleri ve depozitolar 226 Verilen depozito ve teminatlar hesabında izlenmemektedir.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “126 Verilen depozito ve teminatlar hesabı” başlıklı 95’inci maddesinde hesabın, geri alınmak üzere diğer kamu idareleri veya kişilere bir yıldan daha az süreli verilen depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlenmesi için kullanılacağı; Aynı Yönetmelik’in 168’inci maddesinde ise bunlardan bir yıldan daha uzun süreli verilenlerin ise 226 nolu hesapta takip edileceği belirtilmiştir. Ancak bir yıldan daha uzun süreli depozito ve teminat niteliğindeki söz konusu bedellerin 226 Verilen depozito ve teminatlar hesabı yerine 126 Verilen depozito ve teminatlar hesabında izlendiği görülmüştür.
Sonuç olarak bir yıldan uzun vadeli nitelikte verilen depozito ve teminatların ilgili hesapta izlenmemesinden dolayı mali tablolarda 126 Verilen depozito ve teminatlar ile 226 Verilen depozito ve teminatlar hesapları gerçek tutarları yansıtmamaktadır.
Kamu idaresi cevabından bulguda belirtildiği üzere işlem yapılmaya başlandığı anlaşılmıştır. Ancak uygulamaya 2022 yılı içinde başlanıldığından 2021 yılı mali tablolarına bir etkisi bulunmamaktadır.


ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Büyükşehir İlçe Belediyesi tarafından ödenen güvence bedelleri ve depozitoların, 226 Verilen depozito ve teminatlar hesabında izlenmesi gerekirken, yanlışlıkla 126 Verilen depozito ve teminatlar hesabında takip edildiği tespit edilmiştir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nde belirtilen düzenlemelere aykırı olarak, bir yıldan uzun süreli depozitoların yanlış hesapta izlenmesi, mali tablolarda gerçek tutarların yansıtılmamasına neden olmuştur. Kamu idaresi, 2022 yılı içinde düzeltme işlemlerine başlamıştır; ancak bu durum 2021 yılı mali tablolarını etkilememektedir.