BULGU: Bütçe Emanetleri Hesabında Kayıtlı Borçların Ödenmesinde Mevzuatta Belirtilen Sıraya Uyulmaması
2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi
Bütçe Emanetleri Hesabından yapılan ödemelerin, muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre yapılmadığı görülmüştür.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun “Ödenemeyen giderler ve bütçeleştirilmiş borçlar” başlıklı 34’üncü maddesi uyarınca; kamu idarelerinin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması halinde giderler, muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre ödenir. Ancak, sırasıyla kanunları gereğince diğer kamu idarelerine ödenmesi gereken vergi, resim, harç, prim, fon kesintisi, pay ve benzeri tutarlara, tarifeye bağlı ödemelere, ilama bağlı borçlara, ödenmemesi halinde gecikme cezası veya faiz gibi ek yük getirecek borçlara ve ödenmesi talep edilen emanet hesaplarındaki tutarlara öncelik verilmesi gerekmektedir.
Mezkûr Kanun’un “Muhasebe hizmeti ve muhasebe yetkilisinin yetki ve sorumlulukları” başlıklı 61’inci maddesinin altıncı fıkrasında da;
“Muhasebe yetkilileri, 34 üncü maddenin ikinci fıkrasındaki ödemeye ilişkin hükümler ile bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen ödemeye ilişkin kontrol yükümlülüklerinden dolayı sorumludur.” hükmü yer almaktadır.
Diğer yandan, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 248 ve 249’uncu maddelerinde Bütçe Emanetleri Hesabının niteliği ve hesaba ilişkin işlemler düzenlenmiştir. Yönetmelik’te, 320 Bütçe Emanetleri Hesabının mali yıl içerisinde veya sonunda ödeme emri belgesine bağlandığı halde, nakit yetersizliği veya diğer sebeplerle ilgililerine ödenemeyen tutarların izlenmesi için kullanılacağı; yapılacak ödemelerde söz konusu tutarların muhasebe kayıtlarına alınma sırasının gözetileceği belirtilmiştir.
Mevzuat hükümlerinden de anlaşılacağı üzere, İdarenin nakit mevcudunun tüm ödemeleri karşılayamaması nedeniyle Bütçe Emanetleri Hesabına alınan tutarların mevzuatında belirtilen ödemelere öncelik vermek şartıyla muhasebe kaydına alınma sırasına göre ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca, Bütçe Emanetleri Hesabında izlenen söz konusu tutarların kayda alınma sırasına göre ödenmesinden muhasebe yetkilisinin sorumlu olacağı açıktır.
Yapılan incelemede, 320 Bütçe emanetleri hesabından yapılan ödemelerin yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine aykırı olarak, muhasebe kayıtlarına alınma sırasına göre gerçekleştirilmediği tespit edilmiştir.
Aşağıdaki tabloda Bütçe Emanetleri Hesabında izlenen müteahhit hakkediş ödemelerinin bu hesaptaki bekleme gün sayıları ile bütçe emanet ödeme sayıları gösterilmiştir. Buna göre en az bekleme 995 adet ödeme ile 0-99 gün aralığında olurken, en fazla bekleme ise 3 adet ödeme ile 1.000-1.099 gün aralığında gerçekleşmiştir.
Tablo 9:320-Bütçe Emanetleri Hesabında Beklenilen Gün Sayıları
| Sıra | Bütçe Emanetleri Hesabında Beklenilen Gün Sayısı | Bütçe Emanetleri Hesabına Kaydedilen Ödeme Sayısı | Ödeme Tutarı (TL) |
| 1 | 0-99 | 995 | 2.849.797.321 |
| 2 | 100-199 | 435 | 1.067.716.792 |
| 3 | 200-299 | 102 | 209.304.657 |
| 4 | 300-399 | 40 | 55.315.813 |
| 5 | 400-499 | 6 | 16.259.159 |
| 6 | 500-599 | 3 | 8.565.072 |
| 7 | 600-699 | 5 | 499.172 |
| 8 | 700-799 | 9 | 1.990.950 |
| 9 | 800-899 | 7 | 3.630.956 |
| 10 | 900-999 | 8 | 4.751.653 |
| 11 | 1000-1099 | 3 | 1.473.463 |
Yapılan açıklamalar çerçevesinde, Bütçe Emanetleri Hesabındaki tutarların, İdare aleyhine bir durumun oluşmaması için mevzuatında belirtildiği sıralamaya göre ödenmesi gerekmektedir.
| ÖZET: 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Büyükşehir Belediyesi Bütçe Emanetleri Hesabından yapılan ödemelerin, muhasebe kayıtlarına alınma sırasına uyulmadan gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereği, ödemelerin mevzuatta belirtilen öncelik sırasına göre yapılması zorunludur. Bu durum, idarenin nakit yetersizliği nedeniyle oluşan gecikmelere yol açmakta ve muhasebe yetkilisinin sorumluluğunu artırmaktadır. Ödemelerin mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. |