|
ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları, Kastamonu Belediyesi’ne ait bütçe içi işletmenin mal alım ve satım işlemlerinde Katma Değer Vergisi (KDV) hesaplarının kullanılmadığını ortaya koymuştur. Mahalli İdareler Bütçe İçi İşletme Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri, işletme faaliyetlerinin muhasebe işlemlerinin belirli kurallar çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini belirtmektedir. Ancak, yapılan denetimlerde, işletmenin mal alımlarında KDV ödendiği ve satışlarda KDV tahsil edildiği, fakat bu işlemlerin ilgili hesaplara kaydedilmediği tespit edilmiştir.
Yönetmelik hükümlerine göre, 191 İndirilecek Katma Değer Vergisi Hesabı, mal ve hizmet alımlarında ödenen KDV’nin izlenmesi için kullanılmalıdır. Benzer şekilde, 391 Hesaplanan Katma Değer Vergisi Hesabı, satılan mal veya hizmetler üzerinden hesaplanan KDV tutarlarını takip etmek amacıyla oluşturulmuştur. Kastamonu Belediyesi’nin sosyal ve iktisadi işletmesi, bu hesapları kullanmadığı için mevzuata aykırı bir durum sergilemektedir. Sonuç olarak, Kastamonu Belediyesi’nin muhasebe işlemlerinin, belirtilen mevzuat çerçevesinde düzenlenmesi ve KDV hesaplarının doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu durum, mali şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Bütçe İçi İşletmenin Alım ve Satımlarında Katma Değer Vergisi Hesaplarının Kullanılmaması
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Belediyesi
Kamu İdaresine ait bütçe içi işletmenin mal alış ve satış işlemlerinde 191 İndirilecek Katma Değer Vergisi ile 391 Hesaplanan Katma Değer Vergisi hesaplarının kullanılmadığı görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe İçi İşletme Yönetmeliği’nin “Muhasebe İşlemleri” başlıklı 9’uncu maddesinin birinci bendinde; işletme faaliyetlerinin muhasebe işlemlerinin Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine göre mahalli idarenin muhasebe biriminde tutulacağı ifade edilmiştir.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “İşletmeler” başlıklı 21’inci maddesinde; il özel idareleri, belediyeler ve birliklerin, özel gelir ve gideri bulunan hizmetlerini meclis kararı ve İçişleri Bakanlığından izin alınmak suretiyle kurum bütçesi içerisinde işletme kurarak yapabileceği ve söz konusu idarelerin işletmeler için ayrı bütçe düzenlenmeyip, kurum bütçesi içerisinde ana hizmet birimi gibi kodlanacağı hüküm altına alınmıştır.
Anılan Yönetmelik’in 191 İndirilecek Katma Değer Vergisi Hesabı’na ilişkin “Hesabın Niteliği” başlıklı 153’üncü maddesinde; hesabın mal ve hizmetin satın alınması sırasında satıcılara ödenen veya borçlanılan ve kurum açısından indirim hakkı doğuran KDV’nin izlenmesi için kullanılacağı, 391 Hesaplanan Katma Değer Vergisi Hesabı’na ilişkin “Hesabın Niteliği” başlıklı 293’üncü maddesinde ise; hesabın teslim edilen mal veya ifa edilen hizmetler üzerinden hesaplanan KDV tutarları ile bu tutarlardan mahsup edilen ve ödenen tutarların izlenmesi için kullanılacağı belirtilmiştir.
Yapılan incelemede Kastamonu Belediyesi Başkanlığı Sosyal ve İktisadi işletmesinin yapmış olduğu mal alış işlemlerinde KDV ödediği ve yine mal satış işlemlerinde KDV tahsil ettiği ancak bunları yukarıda belirtilen ilgili hesaplara kaydetmediği tespit edilmiştir.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere Kastamonu Belediyesi Başkanlığı Sosyal ve İktisadi İşletmesinin satın aldığı mallara ait KDV’nin 191 İndirilecek Katma Değer Vergisi Hesabı’na borç, satmış olduğu mallara ait KDV’nin ise 391 Hesaplanan Katma Değer Vergisi Hesabı’na alacak olarak kaydedilmesi gerekmektedir.