BULGU: Büyükşehir Belediyesinden Otopark Payının Tahsil Edilememesi

2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

Büyükşehir belediyesinin görev ve sorumluluk alanına giren kapalı ve açık otoparkların işletilmesinden elde edilen gelirden, Belediyeye aktarılması gereken payın aktarılmadığı görülmüştür.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun “Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin görev ve sorumlulukları” başlıklı 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek büyükşehir ve ilçe belediyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları arasında sayılmıştır.
Aynı Kanun’un “Büyükşehir belediyesinin gelirleri” başlıklı 23’üncü maddesinin (f) bendinde; 7’nci maddenin (f) bendine göre tespit edilen park yerlerinin işletilmesinden elde edilen gelirin %50’sinin ilçe belediyelerinin nüfuslarına göre dağıtılacağı, kalan kısmın %50’sinin ise Büyükşehir belediyesinin geliri olduğu hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri gereğince; yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerinin tespit edilmesi, işletilmesi, işlettirilmesi veya kiraya verilmesi sonucu büyükşehir belediyesinin gelir elde etmesi halinde söz konusu gelirin %50’sinin ilçe belediyelerinin nüfuslarına göre dağıtılması gerekmektedir.
Yapılan incelemede, Konya Büyükşehir Belediyesi otoparklarının belediye şirketi tarafından işletildiği, ancak ilçe belediye nüfuslarına göre aktarılması gereken payın Konya Selçuklu Belediyesine aktarılmadığı tespit edilmiştir.
Kamu idaresi tarafından, bulgu doğrultusunda gerekli işlemlerin yapılmasına başlanıldığı ifade edilmiştir.
Sonuç olarak yukarıda belirtilen mevzuat hükmü gereği, büyükşehir belediyesinin görev ve sorumluluk alanına giren kapalı ve açık otoparkların işletilmesinden elde edilen gelirden Belediyeye pay aktarılması gerektiği değerlendirilmektedir.


ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin otopark işletmelerinden elde edilen gelirden ilçe belediyelerine aktarılması gereken payın, Selçuklu Belediyesi’ne aktarılmadığı tespit edilmiştir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince, otopark gelirinin %50’sinin ilçe belediyelerine nüfuslarına göre dağıtılması zorunludur. Kamu idaresinin, bu bulgu doğrultusunda gerekli işlemleri başlattığı belirtilmektedir. Bu durum, büyükşehir belediyesinin otopark gelirlerinden ilçe belediyelerine pay aktarımının önemini vurgulamaktadır.