BULGU: Büyükşehir Belediyesine Kontrollük Hizmeti İçin Verilen Araçların Amacı Dışında Kullanılması

2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi

Yapılan incelemelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi Beton ve Asfalt Enerji Üretim ve Dağıtım Tesisleri Su Kanalizasyon Tic. ve San. AŞ tarafından Belediyeye yapım işinin kontrollük hizmeti için verilen araçların amacı dışında kullanıldığı görülmüştür.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Beton ve Asfalt Enerji Üretim Ve Dağıtım Tesisleri Su Kanalizasyon Tic. Ve San. AŞ’nin yüklenicisi olduğu “İl Sınırları İçindeki Ulaşım Yollarının Asfalt Kaplaması Bakım ve Onarımının Yapılması” yapım işinin sözleşme maddesinde: “Kontrollük hizmetlerinin yerine getirilebilmesi amacıyla yüklenici tarafından beş ve beş yaşından küçük otuz beş adet binek araç temin edilecektir. Araçların her türlü masrafı: Yakıt, tamir, şöför vb giderler yükleniciye aittir.” denilmektedir. Ancak Belediyenin taşıtlarının incelenmesi neticesinde şirket tarafından şoför dâhil her türlü giderinin karşılandığı bu araçların yapım işi bünyesinde kontrollük hizmeti kapsamında kullanılması gerekirken başkan danışmanı, meclis başkanvekili, basın iletişim koordinatörü gibi üst düzey bürokratlarca kullanıldığı tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, 2020 yılı Sayıştay Denetim Raporunda da belirtildiği üzere bu araçların yapım işi kapsamında kontrollük hizmeti amacına uygun şekilde kullanılması gerekmektedir.


ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporu’na göre, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kontrollük hizmeti için tahsis edilen araçların amacına aykırı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Beton ve Asfalt Enerji Üretim ve Dağıtım Tesisleri Su Kanalizasyon Tic. ve San. AŞ tarafından sağlanan bu araçların, sözleşme gereği yalnızca kontrollük hizmetlerinde kullanılması gerekirken, üst düzey bürokratlar tarafından kullanıldığı belirlenmiştir. 2020 yılı raporunda da benzer bir durumun vurgulandığı ifade edilmektedir.