|
ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları, büyükşehir ilçe belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren bazı iş yerlerinin çevre temizlik vergisi mükellefiyetinin tesis edilmediğini ortaya koymuştur. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 38. maddesi, belediye başkanının görevleri arasında belediyenin hak ve menfaatlerini koruma, gelir ve alacakları takip etme yetkisini de içermektedir. Ayrıca, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, üst yöneticilerin kaynakların etkili ve verimli kullanımından sorumlu olduğunu belirtmektedir.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu, belediye sınırları içinde bulunan konut ve iş yerlerinin çevre temizlik vergisine tabi olduğunu vurgulamaktadır. Bu kanunda, özel işletmelere yönelik herhangi bir muafiyet veya istisna yer almamaktadır. Denetim sonuçlarına göre, 1.169 iş yerinin ilan ve reklam vergisine tabi olduğu, bunlardan 95’inin çevre temizlik vergisi mükellefiyetinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Bu bulgular üzerine, kamu idaresi çevre temizlik vergisi mükellefiyetinin tesis edilmesi için gerekli adımları atmaya başlamıştır. Mükellefiyeti tesis edilmeyen iş yerleri için ilgili birimlerin mevzuata uygun şekilde mükellefiyet tesis etmeleri, tahakkuk işlemlerine geçmeleri ve tahsilat sürecini etkin bir şekilde yürütmeleri için koordinasyon sağlamaları önem arz etmektedir. |
BULGU: Çevre Temizlik Vergisi Mükellefiyeti Tesis Edilmeyen İşyerlerinin Bulunması
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Kamu İdaresi tarafından Belediye sınırları içerisinde faaliyet gösteren bazı iş yerleri için çevre temizlik vergisi mükellefiyeti tesis edilmediği görülmüştür.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediye Başkanının Görev ve Yetkileri” başlıklı 38’inci maddesinde; belediye teşkilâtının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumak ve belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etmek belediye başkanının görev ve yetkileri arsında sayılmıştır.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Üst Yöneticiler” başlıklı 11’inci maddesinde; üst yöneticilerin kaynakların etkili, ekonomik ve verimli şekilde elde edilmesi ve kullanılmasından sorumlu olduğu ve bu sorumluluğunu mali hizmetler birimi, iç denetçi ve harcama yetkilileri aracılığıyla yerine getireceği düzenlenmiş, aynı Kanun’da idare gelirlerinin tahakkuku ile gelir ve alacakların takip ve tahsil işlemlerini yürütmek mali hizmetler biriminin görevleri arasında sayılmıştır.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun “Çevre Temizlik Vergisi” başlıklı mükerrer 44’üncü maddesinde ise belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi olduğu ifade edilmiştir.
Anılan Kanun’da çevre temizlik vergisinden özel işletmelere ait herhangi bir muafiyet ve istisnaya yer verilmemiştir.
Yine aynı Kanun, ilan ve reklamı kendi adına yapan veya yaptıran gerçek veya tüzel kişilerin ilan ve reklam vergisi mükellefiyetine tabi olacağını düzenlemiş ve çeşitli işyerlerine asılan levha, yazı, tabela aracılığıyla yapılan tüm sabit ilan ve reklamların ilan ve reklam vergisine tabi olacağını belirtmiştir.
Kamu İdaresi’nden alınan bilgiler doğrultusunda 1.169 adet işyerinin ilan ve reklam vergisine tabi olduğu görülmüş, bu işyerlerinin çevre temizlik vergisi mükellefiyetlerinin sorgulanması sonucunda 95 adet işyerinin çevre temizlik vergisi mükellefiyetinin olmadığı anlaşılmıştır.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından yapılan Çevre Temizlik Vergisi mükellefiyeti tesis edilmesine yönelik gerekli çalışmaların yapıldığı ifade edilmiştir.
Çevre temizlik vergisi mükellefiyeti tesis edilmeyen işyerlerine, ilgili birimlerce mevzuatında öngörülen şekilde mükellefiyet tesis edilmeli, tahakkuk işlemlerine başlanarak süresi içerisinde tahsilinin gerçekleştirilmesi ve bu sürecin etkin şekilde yürütülebilmesi için birimler arası koordinasyonun sağlanması gerekmektedir.