ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, Büyükşehir olmayan ilçe belediyelerinin banka hesapları ile veznelerden yapılan nakit tahsilatların banka hesaplarına yatırılması süreçlerinde 108-Diğer Hazır Değerler Hesabı’nın kullanılmadığını ortaya koymuştur. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 102. maddesi, banka hesapları arasındaki para aktarımında 108-Diğer Hazır Değerler Hesabı’nın nasıl kullanılması gerektiğini belirtmektedir. Ancak inceleme sonucunda, 2024 yılı boyunca yapılan işlemlerin yalnızca 102-Bankalar Hesabı üzerinden kaydedildiği tespit edilmiştir.

Denetim sonucunda, İdare tarafından nakit tahsilatların banka hesaplarına yatırılması süreçlerinde 108-Diğer Hazır Değerler Hesabı’nın kullanılmaya başlandığı bildirilmiştir. Ancak bu uygulamanın mevzuata uygunluğunu kanıtlayan herhangi bir belge sunulmamıştır. Bu durum, kamu idaresinin hesap işlemlerinin mevzuat hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilmediğini göstermektedir.

Sonuç olarak, kamu idaresinin banka hesapları arasında para transferleri ve veznelerden yapılan nakit tahsilatların banka hesaplarına yatırılması işlemlerinde 108-Diğer Hazır Değerler Hesabı’nın kullanılması zorunludur. Bu durum, mali işlemlerin şeffaflığı ve hesap verebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır.

BULGU: Diğer Hazır Değerler Hesabı’nın Kullanılmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi

Kamu İdaresinin banka hesapları arasındaki aktarımları ile belediye veznelerinden yapılan nakit tahsilatların banka hesaplarına yatırılması süreçlerinde 108-Diğer Hazır Değerler Hesabının kullanılmadığı görülmüştür.

Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 102 Banka Hesabına ilişkin “Hesabın işleyişi” başlıklı 57’nci maddesinde; banka hesap özet cetvelinden kasa mevcudundan bankaya yatırıldığı görülen paralar ile muhasebe birimlerine ait banka hesapları arasındaki para aktarımı için bankaya verilen talimatlardan yerine getirilenlerin 102 Banka Hesabına borç, 108 Diğer Hazır Değerler Hesabına alacak kaydedileceği ifade edilmiştir.

Yapılan incelemede, 2024 yılı içerisinde İdarenin banka hesapları arasındaki aktarımları ile vezneden nakit tahsilatı yapılan tutarların 102-Bankalar Hesabı borç çalıştırılarak kayıt altına alındığı ve 108-Diğer Hazır Değerler Hesabının kullanılmadığı tespit edilmiştir.

Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından; nakit tahsilatların banka hesaplarına yatırılması süreçlerinde 108-Diğer Hazır Değerler Hesabının kullanılmaya başlandığı ifade edilmiştir. Ancak uygulamanın mevzuatına uygun şekilde yapıldığına yönelik herhangi bir kanıtlayıcı belge gönderilmemiştir.

Sonuç olarak, yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca Kamu İdaresinin banka hesapları arasında para aktarma işlemleri ile belediye veznelerinden yapılan nakit tahsilatların banka hesaplarına yatırılması süreçlerinde 108-Diğer Hazır Değerler Hesabı’nın kullanılması gerekmektedir.