|
ÖZET: 2021 yılı Sayıştay denetim raporları, genel bütçeli idareler ve tesisler tarafından doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen bazı alımlarda Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) kaydının yapılmadığını ortaya koymuştur. 4734 sayılı Kanun’un 47. maddesi, idarelerin yapım işleri ve mal ile hizmet alımlarının sonuçlarını, belirli bir süre içinde Kuruma bildirmelerini zorunlu kılmaktadır. Ayrıca, Kamu İhale Genel Tebliği’nin 30.9.2. maddesi, doğrudan temin yoluyla yapılan alımların, takip eden ayın onuncu gününe kadar EKAP üzerinde kaydedilmesini şart koşmaktadır.
Bakanlık birimlerinin doğrudan temin işlemleri incelendiğinde, bazı işlem dosyalarında EKAP kayıt belgelerinin eksik olduğu tespit edilmiştir. Kamu alımlarında şeffaflığın artırılması ve kamu kaynaklarının etkin kullanımı için, bu tür işlemlerin EKAP üzerinden kayıt altına alınması büyük önem taşımaktadır. Böylece kamuoyu denetimi sağlanacak ve ihtiyaç duyulan istatistiklerin zamanında ve doğru bir şekilde üretilmesi mümkün olacaktır. Sonuç olarak, doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen işlemlerde Kamu İhale Genel Tebliği hükümlerine titizlikle uyulması gerekmektedir. Bu uygulama, kamu alımlarının daha düzenli ve denetlenebilir bir şekilde yürütülmesine katkı sağlayacaktır. |
BULGU: Doğrudan Temin İşlemlerinde EKAP Kaydı Yapılmaması
2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Genel Bütçeli İdareler ve Tesisleri
Bakanlık merkez birimleri tarafından doğrudan temin yöntemiyle yapılan bazı alımlarda ve yapım işlerinde Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) kaydı oluşturulmadığı görülmüştür.
4734 sayılı Kanunun “Sonuç Bildirimi” başlıklı 47′ inci maddesinde “Bu Kanun kapsamında yer alan idarelerin yapım işleri ile mal ve hizmet alımlarının sonuçları, 42 nci maddeye göre gönderilenler hariç, en geç onbeş gün içinde Kuruma bildirilir.” denilmektedir.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden yapılacak diğer işlemleri düzenleyen 30.9.2’nci maddesinde, doğrudan temin yoluyla yapılan alımların, takip eden ayın onuncu gününe kadar “Doğrudan Temin Kayıt Formu” doldurularak Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinde kayıt altına alınacağı ifade edilmiştir.
Bakanlık birimlerinin doğrudan temin işlemlerinin incelenmesi neticesinde, işlem dosyalarından bazılarında EKAP kayıtlarına ilişkin belgelerin olmadığı görülmüştür. Kamu alımlarında saydamlığın arttırılması, kamu kaynaklarının kullanımında kamuoyu denetiminin sağlanması ve bilgilerin zamanında ve sağlıklı şekilde toplanarak ihtiyaç duyulan istatistiklerin üretilmesi amacıyla doğrudan teminlere dair sonuç bilgilerinin EKAP üzerinden kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu itibarla, doğrudan temin yöntemi kullanılarak yapılacak işlemlerde Kamu İhale Genel Tebliği hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.