|
ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları, genel bütçeli idareler ve tesislerin doğrudan temin yoluyla gerçekleştirdiği alımların Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden kaydedilmediğini ortaya koymuştur. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 4. maddesi, EKAP’ın kamu alımları süreçlerinde internet üzerinden işlem yapılabilen bir elektronik ortam olduğunu belirtmektedir. Kamu İhale Genel Tebliği’nin 30.9.2. maddesi ise doğrudan temin yoluyla yapılan alımların, takip eden ayın onuncu gününe kadar EKAP’a kaydedilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Denetim bulguları, doğrudan temin kayıt formunun doldurulmadığını ve EKAP’a herhangi bir kaydın yapılmadığını göstermektedir. Bu durum, satın alma sisteminin gözden geçirilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Kamu idaresi, bu bulgulara yanıt olarak, satın alma sisteminin revize edildiğini ve doğrudan temin yoluyla yapılan alımların sonuçlarının artık EKAP üzerinden Kamu İhale Kurumu’na bildirilmeye başlandığını açıklamıştır. Kurum, gerekli işlemlerin tamamlandığını ve ek bir müdahaleye ihtiyaç olmadığını belirtmiştir. |
BULGU: Doğrudan Temin Yoluyla Yapılan Alımların Elektronik Kamu Alımları Platformu’na Kaydedilmemesi
2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Genel Bütçeli İdareler ve Tesisleri
Başkanlığa ait birimlerin doğrudan temin suretiyle yaptıkları alımları “Doğrudan Temin Kayıt Formu” doldurarak EKAP üzerinden Kamu İhale Kurumu’na bildirmedikleri görülmüştür.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun Tanımlar başlıklı 4’üncü maddesinde, Elektronik kamu alımları platformunun idareler ile kamu alımları sürecine taraf olanların bu sürece ilişkin işlemleri internet üzerinden yapabilecekleri ve kurum tarafından yönetilen elektronik ortamı ifade ettiği belirtilerek Ek-1 maddesinde EKAP’a ilişkin düzenlemelerin Kamu ihale Kurumu tarafından gerçekleştirileceği hüküm altına alınmakta, kamu İhale Kurumu tarafından yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliği’nin ‘Doğrudan Temin Kayıt Formu’ başlıklı 30.9.2. maddesinde ise ‘Doğrudan temin yoluyla yapılan alımlar, takip eden ayın onuncu gününe kadar “Doğrudan Temin Kayıt Formu” doldurularak EKAP üzerinde kayıt altına alınır.’ denilerek devam eden maddelerde detaylı hükümlere yer verilmektedir.
Buna göre Doğrudan Temin Kayıt Formu doldurularak EKAP’a kaydedilmesi gereken alımlarla ilgili herhangi bir işlemin yapılmadığı ve EKAP kayıtlarının olmadığı görüldüğünden satın alma sisteminin yeniden revize edilerek gerekli düzenlemelerin yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Söz konusu bulguyla ilgili olarak kamu idaresi cevabında, satınalma sisteminin yeniden revize edilerek gerekli düzenlemelerin yapıldığını ve doğrudan temin yoluyla yapılan alımların sonuçlarının EKAP üzerinden Kamu İhale Kurumuna bildirilmeye başlandığını ifade etmiştir.Kurum tarafından gerekli işlemler yapıldığından ilaveten yapılacak bir husus bulunmamaktadır.