| ÖZET: 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na aykırı olarak doğrudan temin yöntemi ile yapılan mal ve hizmet alımlarında, 66 Kalem İç Mekân Bitkileri Alımı, Stok Programı Yazılım Hizmeti Alımı ve 4800 Adet 1 Kg Çay Alımı işlerinde sözleşme yapmanın unutulduğu görülmüştür. Ayrıca bu alımlarda yasaklılık teyidinin de yapılmadığı tespit edilmiştir.
Bu bulgular, kamu idaresince doğrudan temin kapsamında yapılan mal ve hizmet alımlarında sözleşmenin mutlaka yapılması gerektiğini gösterir. Yapılan incelemede, ilgili mevzuat gereğince söz konusu alımlarda yasaklılık teyidinin yapılması ve ilgili belgelerin dosyasında muhafaza edilmesine azami özen gösterilmesi gerektiği belirtilmiştir. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen parasal limit dâhilinde yapılan alımlarda, alım yapılacak gerçek veya tüzel kişinin Kurumun internet sayfasındaki yasaklılar listesinde bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi ve yasaklı olduğunun belirlenmesi durumunda, söz konusu kişiden alım yapılmaması gerektiği belirtilmiştir. |
BULGU: Doğrudan Temin Yöntemi ile Yapılan Bazı Alımlarda Sözleşme ve Yasaklılık Teyidinin Yapılmaması
2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Belediye Şirketi
Şirket tarafından doğrudan temin yöntemi ile yapılan mal ve hizmet alımlarında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22’nci maddesine aykırı olarak belli bir süreyi geçen alımlar için sözleşme yapılmadığı ve yine bu alımlar için yasaklılık sorgulaması yapılmadığı görülmüştür.
a) Mal ve Hizmet Alımlarında Sözleşme Yapılmaması
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesine dayanılarak hazırlanan Kamu İhale Genel Tebliği’nin 22’nci maddesinde; doğrudan temin kapsamında alımı yapılacak malın teslimi veya hizmetin ya da yapım işinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın bir sözleşmeye bağlanmasının zorunlu olduğu, bir defada yapılacak alımlarda sözleşme yapılmasının idarelerin takdirinde olduğu belirtilmiştir.
Özellikle bir defada yapılmayacak alımlarda, bir başka ifadeyle işin gerçekleştirilmesinin belli bir süreye bağlı olduğu mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinde sözleşme düzenlenmesi gerekir.
Yapılan incelemelerde doğrudan temin kapsamında yapılan; 66 Kalem İç Mekân Bitkileri Alımı, Stok Programı Yazılım Hizmeti Alımı ve 4.800 Adet 1 Kg Çay Alımı işleri için 15 günden fazla süre belirlenmiş olmasına rağmen bahsi geçen alımlarda sözleşme yapılmadığı görülmüştür.
Kamu İdaresi tarafından doğrudan temin kapsamında alımı yapılan ve belirli bir süreyi gerektirmesi halinde sözleşmeye bağlanması icap eden bazı mal ve hizmet alımları için sözleşmeye bağlanılarak işlem yapılacağı ifade edilmiş olup bulgu konusu hususa dikkat edilmesi önem arz etmektedir.
b) Yapılan Bazı Alımlarda Yasaklılık Teyidinin Yapılmaması
Kamu İhale Genel Tebliği’nin “Teyit İşlemleri” başlıklı 30.5’inci maddesinde; 4734 sayılı Kanunun 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen parasal limit dâhilinde yapılan alımlarda, alım yapılacak gerçek veya tüzel kişinin Kurumun internet sayfasındaki yasaklılar listesinde bulunup bulunmadığının kontrol edilmesi ve yasaklı olduğunun belirlenmesi durumunda, söz konusu kişiden alım yapılmaması gerektiği belirtilmiştir.
Yapılan incelemede; Şirket tarafından doğrudan temin kapsamında yapılan 66 Kalem İç Mekân Bitkileri Alımı, Stok Programı Yazılım Hizmeti Alımı ve 4800 Adet 1 Kg Çay Alımı işlerinde yasaklılık teyitlerinin yapılmadığı görülmüştür.
Şirket tarafından mezkur madde hükmü kapsamında yapılan alımlar için yasaklılık teyidinin Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden düzenli olarak yapılmakta ve bu sistem üzerinden bilgilendirme amaçlı olarak verilen belgenin ilgili dosyasına konulmakta olduğu, bulguda yer verilen bazı alımlara ilişkin söz konusu belgenin ilgili dosyasına konulmasının sehven atlanmış olduğu ifade edilmiş söz konusu hususa titizlikle dikkat edileceği belirtilmiştir.
Bu itibarla, yukarıda yer verilen ve açıklanan mevzuat gereğince söz konusu alımlarda yasaklılık teyidinin yapılması, ilgili belgelerin dosyasında muhafaza edilmesine azami özen gösterilmesi uygun olacaktır.
Tel: 0 312 295 30 00; Faks: 0 312 295 48 00
e-posta: sayistay@sayistay.gov.tr
https://www.sayistay.gov.tr
EKLER
EK 1: ÖNCEKİ YIL/YILLAR SAYIŞTAY DENETİM RAPORUNA
İLİŞKİN İZLEME FORMU
| Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu | Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu | Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu | Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu |
| Bulgu Adı | Yıl/Yıllar | İdare Tarafından Yapılan İşlem |
Açıklama |
| Şirket Ticari Hayatının Sürdürülebilir Olmaması |
2020 | Yerine Getirilmedi |
2020 yılında bulgu konusu edilen durum devam ettiği için 2021 yılı raporunda da söz konusu husus bulgu konusu edilmiş ve Raporun Diğer Bulgular bölümünün 1 numaralı bulgusuna alınmıştır. |