|
ÖZET: 2024 yılı Sayıştay denetim raporları, doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilen belirli süre gerektiren işlerde sözleşme yapılmadığını ortaya koymuştur. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22. maddesinin (d) bendi uyarınca, bu tür alımlar için sözleşme imzalanması zorunludur. Denetimlerde, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ve İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen bazı işlerde bu yükümlülüğün yerine getirilmediği tespit edilmiştir.
Özellikle, asansör ve klima bakım onarımları gibi çeşitli hizmetler için sözleşme yapılmadığı görülmüştür. Örneğin, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı’nın asansör bakım onarımı için 80.000 TL’lik bir alımda, sözleşme imzalanmamıştır. Benzer şekilde, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın yemek hizmetleri için de sözleşme yapılmadığı kaydedilmiştir. Kamu İdaresi, bu durumu kabul ederek, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı aracılığıyla tüm harcama birimlerini bilgilendirmiştir. Sonuç olarak, doğrudan teminle gerçekleştirilen alımlarda, mal veya hizmetin belli bir süre gerektirmesi durumunda, sözleşme yapılması gerektiği vurgulanmaktadır. |
BULGU: Doğrudan Teminle Gerçekleştirilen ve Belli Süre Gerektiren İşlerde Sözleşme Yapılmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite
Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ve İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Doğrudan temin” başlıklı 22’nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi gereğince doğrudan teminle gerçekleştirilen ve belli bir süreyi gerektiren bazı işler için sözleşme yapılmadığı görülmüştür.
Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılacak Alımlara İlişkin Tebliğ’in “Alımlara ilişkin uygulama esasları” başlıklı 4’üncü maddesinin beşinci fıkrasında; teslimi, sunumu veya yapımı belli bir süreyi gerektiren alımlar ile Kanun’un 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında yapılan alımlarda sözleşme imzalanmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.
Denetimlerde, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ve İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı tarafından doğrudan teminle gerçekleştirilen ve aşağıdaki tabloda belirtilen yapımı belli bir süre gerektiren bazı işler için sözleşme yapılmadığı tespit edilmiştir.
Tablo 5: Doğrudan Teminle Gerçekleştirilen ve Belli Süre Gerektiren İşler
| Harcama Birimi | İşin Adı ve Yaklaşık Maliyeti (Varsa) | Alımın Gerçekleştiğ i Tarih |
Satın Alım Tutarı | Sözleşme Yapılıp Yapılmadığı (Yapıldı/Yapılmadı) |
| Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı | Asansör Bakım Onarımı 80.000,00 Tl |
27.11.2024 | 75.950,00 TL | Yapılmadı |
| Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı | Klima Bakım Onarımı 55.000,00 Tl |
15.08.2024 | 41.666,67 TL | Yapılmadı |
| Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı | Trafo Bakım Onarımı 55.000,00 Tl |
28.08.2024 | 50.000,00 TL | Yapılmadı |
| Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı | Asansör Bakım Onarım Malzemesi Alımı 97.000,00 Tl | 08.08.2024 | 90.000,00 TL | Yapılmadı |
| Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı | İş Makineleri Bakım Onarım İşi 147.940,00 Tl |
19.12.2024 | 146.540,00 TL | Yapılmadı |
| Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı |
Yemek Hizmeti | 5.8.2024 | 11.599,50 TL | Yapılmadı |
| Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı |
Yemek Hizmeti | 22.11.2024 | 19.516,00 TL | Yapılmadı |
| Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı |
Yemek Hizmeti | 22.11.2024 | 34.358,00 TL | Yapılmadı |
| İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı | Patent Başvurusu Hizmeti | 19.12.2024 | 237.549,00 TL | Yapılmadı |
Kamu İdaresi bulguya katıldığını belirtmiş olup söz konusu hususun düzeltilmesine ilişkin Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının 29.04.2025 tarih ve 93366 sayılı yazısı ile tüm harcama birimleri bilgilendirilmiş olup uygulama bulgu maddesi çerçevesinde yürütüleceği ifade edilmiştir.
Sonuç olarak; doğrudan teminle yapılacak alımlarda malın teslimi veya hizmetin ya da yapım işinin belli bir süreyi gerektirmesi durumunda, alımın mutlaka bir sözleşmeye bağlanması gerekmektedir.