BULGU: Dönem Sonu İşlemlerinin Eksik Yapılması

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Genel Bütçeli İdareler ve Tesisleri

GİB 2023 yılı dönem sonu işlemlerinin muhasebeleştirilmesinde eksikliklerin olduğu görülmüştür.
MYMY’nin “Dönem Sonu İşlemleri” başlıklı 535’inci maddesinde, dönem sonu işlemlerinin mali yılın sonunda geçici mizanın çıkarılmasının ardından yapılan işlemler olduğu ifade edilmiş, bütçe ve ödenek hesaplarına ilişkin dönem sonu işlemleri ile bütçe ve ödenek hesapları dışındaki dönem sonu işlemleri bentler halinde sayılmıştır.
GİB tarafından hesap dönemi sonunda Sayıştaya verilen defter, mali tablo ve belgelerin incelenmesi sonucunda ise; MYMY’nin ilgili maddesi uyarınca yapılması gereken bütçe ve ödenek hesapları dışındaki hesaplara ilişkin dönem sonu işlemleri kapsamında aşağıda yer verilen tablolarda görüleceği üzere;
-Duran varlıklar ana hesap grubu içerisinde yer alan hesaplarda kayıtlı tutarlardan, dönen varlıklar ana hesap grubundaki ilgili hesaplara aktarılması gereken tutarlarla ilgili herhangi bir aktarımda bulunulmadığı,
-Uzun vadeli yabancı kaynaklar ana hesap grubu içerisindeki hesaplarda kayıtlı tutarlardan vadesi 1 yılın altına düşen ve kısa vadeli yabancı kaynaklar ana hesap grubundaki ilgili hesaplara aktarılması gereken tutarların aktarılmadığı,
-Bütçe emanetleri hesabında kayıtlı tutarlardan, bu hesabın ilgili alt bölümüne aktarılması gereken tutarların aktarılmadığı,
Tespit edilmiştir.
Tablo 3:Duran-Dönen Varlıklar Ana Hesap Grupları İçerisinde Dönem Sonu İşlemlerine Tabi Olan Hesapların Geçici ve Kesin Mizan Bakiyeleri

İlgili Hesaplar Geçici Mizan Bakiyesi (TL) Kesin Mizan Bakiyesi(TL)
120 Gelirlerden Alacaklar Hesabı 235.029.049.331,41 235.029.049.331,41
220 Gelirlerden Alacaklar Hesabı 426.465,77 426,465,77
180 Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabı 7.159.320,30 7.159.320,30
280 Gelecek Yıllara Ait Giderler Hesabı 592.248,80 595.248,80

Tabloda yer verilen veriler GİB 2023 Yılı Geçici Mizan ve Kesin Mizanından alınmıştır.
Tablo 4:Uzun-Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar Ana Hesap Grupları İçerisinde Dönem Sonu İşlemlerine Tabi Olan Hesapların Geçici ve Kesin Mizan Bakiyeleri

İlgili Hesaplar Geçici Mizan Bakiyesi (TL) Kesin Mizan Bakiyesi(TL)
330 Alınan Depozito ve Teminatlar 742.798.824,74 742.798.824,74
430 Alınan Depozito ve Teminatlar 3.059.557,09 3.059.557,09
380 Gelecek Aylara Ait Gelirler Hesabı 635,00 635,00

Tabloda yer verilen veriler GİB 2023 Yılı Geçici Mizan ve Kesin Mizanından alınmıştır.

Tablo 5:Bütçe Emanetleri Hesapları Geçici ve Kesin Mizan Bakiyeleri

İlgili Hesaplar Geçici Mizan Bakiyesi(TL) Kesin Mizan Bakiyesi(TL)
320 01 Cari Yıla (N) Ait Borçlar 12.733.676,18 12.733.676,18
320 03 (N-2) Yılına Ait Borçlar 0,00 0,00

Tabloda yer verilen veriler GİB 2023 Yılı Geçici Mizan ve Kesin Mizanından alınmıştır.

Dönem sonu işlemlerinin, MYMY’nin yukarıda yer verilen maddesi hükmü gereğince; geçici mizanın çıkarılmasının ardından yapılan işlemler olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bahsi geçen hesap gruplarında yer alan hesapların geçici mizan bakiyeleri ile kesin mizan bakiyeleri arasında tutar itibarıyla herhangi bir fark olmadığı ve dolayısıyla mevzuat gereği yapılması gereken dönem sonu işlemlerinin yapılmamış olduğu anlaşılmıştır.
Kamu idaresi cevabında, 220-Gelirlerden Alacaklar Hesabında kayıtlı tutarlardan dönem sonunda vadesi bir yılın altına inen tutarların bu hesaba alacak 120-Gelirlerden Alacaklar Hesabına borç kaydedilebilmesi için 220 no.lu hesapta yıl takibinin yapılmasına imkân verecek yardımcı hesapların tanımlı olmasının gerektiği, diğer hesap kalemleri için ise çalışmaların devam ettiğini ifade etmiştir.
Bulgu konusu hususa 2020-2022 yılı Sayıştay Denetim Raporlarında yer verilmiş olup, aynı uygulamaya 2023 yılında da devam edildiği anlaşılmıştır.
Sonuç olarak, dönem sonu işlemlerinin muhasebe düzenlemelerine uygun olarak yapılmaması, Gelir İdaresi Başkanlığı mali tablolarında bu işlemlerin ilgilendirdiği hesaplar itibarıyla hataya sebebiyet vermektedir. Buna göre, idare tarafından dönem sonu işlemlerinin mevzuata uygun olarak yapılmasını sağlayacak yeterli düzeyde kontrol ve uyarı mekanizmalarının geliştirilmesi gerekmektedir.


ÖZET: 2023 yılı Sayıştay Denetim Raporları, Genel Bütçeli İdareler ve Tesisleri GİB’in dönem sonu işlemlerinde eksiklikler tespit etmiştir. MYMY’nin ilgili maddesi uyarınca, bütçe ve ödenek hesapları dışındaki işlemler yapılmamış; duran ve dönen varlıklar ile yabancı kaynaklar ana hesap gruplarında gerekli aktarım işlemleri gerçekleştirilmemiştir. Kamu idaresi, bazı hesapların düzenlenmesi için çalışmaların sürdüğünü belirtmiş, ancak dönem sonu işlemlerinin mevzuata uygun yapılmaması, mali tablolarda hatalara yol açmaktadır. Bu nedenle, kontrol ve uyarı mekanizmalarının güçlendirilmesi önerilmektedir.