ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Büyükşehir İlçe Belediyesi’nin döviz hesabında bulunan yabancı para tutarlarının yıl sonu itibarıyla değerleme işlemi gerçekleştirilmemiştir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 105. maddesi, döviz hesaplarının işleyişini düzenlemekte ve gün sonlarında bu hesaplara ilişkin yardımcı kayıtlardan elde edilen bilgilerin T.C. Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden değerlenmesi gerektiğini belirtmektedir. Ancak yapılan incelemede, Kamu İdaresi’nin kayıtlarında yer alan 105 Döviz Hesabı’nda bulunan 11.937 avro ve 10.000 ABD doları için herhangi bir değerleme yapılmadığı tespit edilmiştir.

Yıl sonu itibarıyla İdarenin 105 Döviz Hesabı’nda 425.711,44 TL olması gerekirken, bu tutar 215.611,27 TL olarak görünmektedir. Bu durum, mali tablolarda 105 Döviz Hesabı ve 600 Gelirler Hesabı’nda toplamda 210.100,17 TL’lik bir hatalı kaydın varlığına işaret etmektedir. Kamu İdaresi, muhasebenin dönemsellik ilkesi gereği, döviz hesabının zamanında değerlemesini yaparak bu hatalı kayıtların önüne geçmelidir.

BULGU: Döviz Hesabında Bulunan Meblağın Değerlemesinin Yapılmaması

2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

Kamu İdaresinin döviz hesabında bulunan yabancı para tutarlarının yıl sonu itibariyle değerleme işleminin yapılmadığı görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 105 Döviz Hesabı’nın işleyişinin açıklandığı 66’ncı maddesinde; gün sonlarında bu hesaba ilişkin yardımcı kayıtlardan elde edilen bilgilere göre, konvertibl yabancı paralar mevcudunun T.C. Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden değerlemesi sonucu lehte meydana gelen fark bu hesaba borç, 600 Gelirler Hesabı’na alacak kaydedileceği belirtilmektedir.
Yapılan incelemede; Kamu İdaresinin kayıtlarında yer alan 105 Döviz Hesabı’nda bulunan 11.937 avro ve 10.000 ABD doları için herhangi bir değerleme işleminin yapılmadığı tespit edilmiştir. Yılsonu itibariyle İdarenin 105 Döviz Hesabı’nda 425.711,44 TL kayıtlı olması gerekirken, 215.611,27 TL görünmektedir. Dolayısıyla mali tablolarda yer alan 105 Döviz Hesabı ve 600 Gelirler Hesabı’nda 210.100,17 TL hatalı kayıt yer almaktadır.
Kamu İdaresince yıl sonu itibariyle muhasebenin dönemsellik ilkesi gereği Döviz Hesabı’nın zamanında değerlemesinin yapılması gerekmektedir.