|
ÖZET: Üniversite bünyesindeki bazı fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarında öğrenci bulunmaması nedeniyle bu birimlerin âtıl durumda olduğu tespit edilmiştir. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu, üniversitelerin eğitim-öğretim faaliyetlerini yürütme ve kaynakları etkili bir şekilde kullanma yükümlülüklerini belirlemektedir. Bu bağlamda, yükseköğretim kurumlarının, Kalkınma Planı ve Yükseköğretim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda faaliyet göstermesi gerektiği vurgulanmaktadır.
Yozgat Bozok Üniversitesi’nde, eğitim-öğretim faaliyeti olmayan bölümlerin varlığı, bu kanunların belirlediği hedeflerle çelişmektedir. Ayrıca, bu birimlerde öğretim elemanı ve idari personel istihdam edilmesi, kaynakların verimli kullanımı ilkesine aykırı olarak değerlendirilmektedir. Kamu İdaresi, bu durumu düzeltmek amacıyla gerekli adımları atmaya başlamış ve çalışmaların 2025 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanmıştır. Sonuç olarak, fiilen öğrenci olmayan birimlerin varlığı, yükseköğretim kurumlarının misyonuyla uyumlu değildir. Bu durum, hem eğitim kalitesini hem de kamu kaynaklarının etkin kullanımını olumsuz etkilemektedir. |
BULGU: Eğitim Öğretim Faaliyetinde Bulunmayan Âtıl Durumda Fakülte, Yüksekokul ve Bölümlerin Bulunması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite
Üniversite bünyesinde bulunan fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarındaki bazı birimlerde/bölümlerde öğrenci olmaması nedeniyle söz konusu birimlerin/bölümlerin âtıl durumda olduğu görülmüştür.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 5 inci maddesinde üniversitelerin bünyesindeki fakülte, enstitü ve yüksekokulların, Kalkınma Plan ve Programlarının ilke ve hedefleri doğrultusunda ve yükseköğretim planlaması çerçevesinde Yükseköğretim Kurulunun görüşü veya önerisi üzerine kanunla kurulacağı, 7 nci maddesinde ise yükseköğretim kurumlarının bu kanunda belirlenen amaç, hedef ve ilkeler doğrultusunda kurulacağı, geliştirileceği ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kısa ve uzun vadeli planların hazırlanacağı ve üniversitelere tahsis edilen kaynakların, bu plan ve programlar çerçevesinde etkili bir biçimde kullanılmasının gözetim ve denetiminin ise Yükseköğretim Kurulunca yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun 12 nci maddesinde üniversitelerin görevleri arasında; ihtisas gücü ve maddi kaynaklarını rasyonel, verimli ve ekonomik şekilde kullanarak, milli eğitim politikası ve kalkınma planları ilke ve hedefleri ile Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan plan ve programlar doğrultusunda, ülkenin ihtiyacı olan dallarda ve sayıda insan gücü yetiştirmeleri sayılmıştır. Kanunun 13 üncü maddesinde de üniversitenin ve bağlı birimlerinin öğretim kapasitesinin rasyonel bir şekilde kullanılmasında ve geliştirilmesinde, eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayım faaliyetlerinin devlet kalkınma plan, ilke ve hedefleri doğrultusunda planlanıp yürütülmesinde rektörlerin birinci derecede yetkili ve sorumlu olduğu hükme bağlanmıştır.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun “Hesap verme sorumluluğu” başlıklı 8 inci maddesine göre de her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanlar, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludur ve yetkili kılınmış mercilere hesap vermek zorundadır.
Yapılan incelemede, Yozgat Bozok Üniversitesi fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları bünyesinde bulunan ve hiç eğitim-öğretim faaliyeti olmayan bölümler olduğu görülmüştür.
Kamu İdaresince söz konusu hususun düzeltilmesine ilişkin işlemlere başlanıldığı ve çalışmaların 2025 yılı sonuna kadar bitirilmesinin planlandığı ifade edilmiştir.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, fiilen öğrencisi olmayan birimlerin olması ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmemesi 2547 sayılı Kanunda belirtilen amaç, hedef ve ilkeler ile kalkınma plan ve programlarında belirtilen hedeflerle uyumlu olmamaktadır. Bunun yanında eğitim-öğretim faaliyeti olmayan birimlerde öğretim üyesi ve idari personel istihdam edilmesi ve maaşlarının bütçeden ödenmesinin kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanımı ilkesine aykırı olduğu değerlendirilmektedir.