BULGU: Elektrik Enerjisi Alımlarında İhale Mevzuatına Uyulmaması

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı – YİKOB

İdare serbest tüketici olma hakkına sahip olmasına rağmen, İdarenin elektrik ihtiyacının, elektrik dağıtım şirketinden ihale yapmaksızın karşılandığı görülmüştür.
6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun “Tanımlar ve kısaltmalar” başlıklı 3’üncü maddesinde;
cc) Serbest tüketici: Kurul tarafından belirlenen elektrik enerjisi miktarından daha fazla tüketimi bulunduğu veya iletim sistemine doğrudan bağlı olduğu veya organize sanayi bölgesi tüzel kişiliğini haiz olduğu için tedarikçisini seçme hakkına sahip gerçek veya tüzel kişiyi, ifade eder.” denilmektedir.
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nin “Serbest tüketici kapsamı” başlıklı 20’nci maddesinde;
“(1) Aşağıdaki koşulları sağlayan tüketiciler serbest tüketici olarak kabul edilir;
İletim sistemine doğrudan bağlı olan tüketiciler,
Bir önceki takvim yılında veya içinde bulunulan yılda, serbest tüketici limitini aşan miktarda elektrik tüketilen kullanım yerinin kullanım hakkına sahip ya da kullanım hakkını edinen tüketiciler,
…” ifadesi yer almaktadır.
Diğer yandan, 17.06.2011 tarihli ve 2011/DK.D-105 sayılı Kamu İhale Kurulu Kararında ise;
“Serbest Tüketici olan idarelerin elektrik ihtiyaçlarını, 4734 sayılı Kanun çerçevesinde mal alım ihalesi olarak temin etmeleri gerekmektedir.” denilmektedir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından her yıl Ocak ayında belirlenen serbest tüketici limiti 2023 yılı için 1.100 kilovatsaat (kwh)’tir. Bu limitten daha fazla elektrik tüketenler, serbest tüketici olarak kabul edilebilecektir.
İdare tarafından yapılan elektrik alımlarının incelemesi sonucunda; 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğüne 2023 yılında toplam 548.089,80 kilovatsaat elektrik alımı yapıldığı ve bu alımların 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre ihale yolu ile gerçekleştirilmediği tespit edilmiştir. Sadece bu müdürlüğün yapmış olduğu tüketimle bile serbest tüketici konumunda olunduğu anlaşılmıştır.
Kamu idaresi cevabında, bulgu konusu hususa iştirak edilmiş olup ihale sürecinin başlatılacağı ifade edilmiştir.
Sonuç olarak EPDK tarafından belirlenen limit üzerinde bir elektrik tüketimi olan YİKOB’un serbest tüketici konumunda olmasından dolayı elektrik alımlarını 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihale usulü ile yapması gerekmektedir.


ÖZET: 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) serbest tüketici olmasına rağmen elektrik ihtiyacını ihale yapmaksızın karşılamıştır. 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve Kamu İhale Kurulu kararları, serbest tüketici olan idarelerin elektrik alımlarını 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde gerçekleştirmeleri gerektiğini belirtmektedir. 2023 yılında 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü tarafından yapılan 548.089,80 kilovatsaat elektrik alımı, ihale sürecine tabi olmadan gerçekleştirilmiştir. İdare, bu durumu kabul ederek ihale sürecinin başlatılacağını bildirmiştir.