|
ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları, bazı asansörlü binaların emlak vergisi hesaplamalarında asansör farklarının dikkate alınmadığını ortaya koymuştur. Bu durum, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun 7. maddesi uyarınca bina vergisinin matrahının, belirlenen vergi değerine dayandığını belirtmektedir. Vergi değeri, ilgili kanunun 29. maddesinde, binalar için tespit edilen normal inşaat maliyetleri ile arsa değerinin dikkate alınarak hesaplandığı ifade edilmiştir.
Denetim sürecinde, asansör muayene kuruluşu tarafından kontrol edilen binaların emlak vergisi beyanları incelenmiş ve bazı binaların asansörsüz olarak bildirildiği tespit edilmiştir. Örneğin, asansör muayene edilen binaların emlak vergisi bildirimlerinde asansör bulunmadığı görülmüştür. Bu durum, asansörlü binaların inşaat maliyetlerine %6 oranında asansör farkının eklenmediği anlamına gelmekte ve dolayısıyla emlak vergisinin eksik tahakkuk etmesine yol açmaktadır. İdare, tespit edilen binaların emlak vergisine esas vergi değerlerine asansör farklarının eklendiğini belirtmiş, ancak bu düzeltmelere dair herhangi bir kanıt sunmamıştır. Bu nedenle, söz konusu binaların vergi değerlerinin mevzuata uygun şekilde düzeltilmesi, kamu yararı açısından önem arz etmektedir. |
BULGU: Emlak Vergisinin Hesabında Bazı Binalarda Asansör Farklarının Vergi Değerine İlave Edilmemesi
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Belediyesi
İdare sınırları içinde yer alan bazı asansörlü binaların emlak vergisine esas vergi değerleri hesaplanırken asansör farkı hesaplamaya dâhil edilmeyerek emlak vergisinin eksik tahakkuk ettirildiği görülmüştür.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nun “Matrah” başlıklı 7’nci maddesinde, bina vergisinin matrahının, binanın bu Kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri olduğu belirtilmiştir.
Vergi değeri ise anılan Kanun’un 29’uncu maddesinde;
b) Binalar için, Maliye ve Bayındırlık ve İskan bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilân edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak 31 inci madde uyarınca hazırlanmış bulunan yönetmelik hükümlerinden yararlanılmak suretiyle hesaplanan bedeldir…” şeklinde tanımlanmıştır.
Söz konusu maddede bahsedilen Yönetmelik ibaresi 02.07.2018 tarihli ve 700 sayılı KHK’nin 59’uncu maddesiyle Kanun’a işlenmiş olup eski hali “Tüzük” şeklindedir. Bu kapsamda Bakanlar Kurulunca Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerlerinin Takdirine İlişkin Tüzük 15.03.1972 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Emlak Vergine Matrah Olacak Vergi Değerlerinin Takdirine İlişkin Tüzük’ün “İnşaat maliyet bedelinin hesaplanması” başlıklı 20’nci maddesinde, hesaplanan metrekare normal inşaat maliyet bedeline, ilan olunan bedelde nazara alınmamış ise asansör tesisatı için ayrıca %6 oranında ilave yapılacağı belirtilmiştir.
İdarenin hesap ve işlemleri incelendiğinde; İdare sınırları içerisinde asansör muayene kuruluşu olarak faaliyet gösteren firmadan 2022 yılı içerisinde muayene ettiği asansörlerin mahal listeleri temin edilerek söz mahal listesinden örneklem olarak seçilen yerler ile İdareden temin edilen emlak vergisi mükellef listesi karşılaştırılmıştır. Buna göre asansör muayene kuruluşu tarafından muayene edilen binaların emlak vergisi beyanları incelenmiş olup söz konusu yerlerin bazılarının emlak vergisi bildirimlerin asansörsüz olduğu görülmüştür.
Aşağıdaki tabloda asansör muayene kuruluşu tarafından muayene edildiği halde emlak vergisi bildirim beyanlarında asansörsüz olduğu görülen binalar örnek mahiyetinde sunulmuştur:
Tablo 21:Asansör Muayene Kuruluşu Tarafından Muayene Edilen Ancak Vergi Bildirimlerinde Asansörsüz Olduğu Görülen Binalara İlişkin Örnekler
| Sıra No |
Son Asansör Muayene Tarihi |
Mahalle | Cadde/Sokak | Bina Adı |
| 1 | 1.12.2022 | AHİPAŞA | CUMHURİYET | G. H. |
| 2 | 18.05.2022 | AHİPAŞA | MATBAA | A… İ. |
| 3 | 10.11.2022 | EFENDİBEY | YAYLA | E. SİT B BLOK |
| 4 | 3.01.2022 | ESKİSARAY | İSPİROĞLU | S. APT. |
| 5 | 1.11.2022 | ESKİSARAY | NALBANTLAR | N. K. APT. |
| 6 | 25.08.2022 | ESKİSARAY | SELÇUKLU | D. SİTESİ B BLOK |
| 7 | 26.08.2022 | ESKİSARAY | SELÇUKLU | D. SİTESİ A BLOK |
| 8 | 14.01.2022 | ESKİSARAY | SELÇUKLU | E.. T. APT. |
| 9 | 17.01.2022 | SARUHAN | DR. İSMAİL HAKKIALTAN | E. APT. |
| 10 | 27.05.2022 | SELÇUK | DENİZ | T. APT. |
| 11 | 28.09.2022 | SELÇUK | DENİZ | M. APT. |
| 12 | 10.11.2022 | SELÇUK | DR. SAMİ YAĞIZ | M. APT. |
| 13 | 5.01.2022 | SELÇUK | ŞEHİT BÜLENTTUNÇBİLE | H. BEY APT. |
| 14 | 9.05.2022 | SIRALİ | ELHACI MAHMUT | C. AVM |
| 15 | 22.11.2022 | SIRALİ | ELHACI MAHMUT | Ş. OTEL |
Böylelikle aslında asansörlü olduğu halde binanın inşaat maliyet bedeline %6 oranında asansör farkı dâhil edilmemiş ve binanın vergi değeri olması gerekenden daha düşük hesaplanarak emlak vergisi eksik tahakkuk ve tahsil edilmiştir.
Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından; İdare tarafından, tespit konusu binaların emlak vergisine esas vergi değerlerine asansör farklarının eklendiği ifade edilmiş, ancak yapılan bu düzeltici işlemlere ilişkin olarak herhangi bir kanıtlayıcı belge sunulmamıştır.
Sonuç olarak; İdarece, söz konusu durumda olan binaların tespit edilmesi ve yapılacak tespit sonucunda vergi değerinin mevzuata uygun olarak düzeltilmesi kamu yararına olacaktır.