ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, belediye şirketinin finansal kiralama işlemleri için gerekli Belediye Meclisi kararının alınmadığını ortaya koymuştur. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 68. maddesi, belediyelerin ve bağlı kuruluşlarının borçlanma işlemlerini düzenlemekte ve belirli limitler çerçevesinde meclis onayını zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, şirketin finansal kiralama sözleşmeleri, borçlanma niteliği taşıdığı için meclis kararı gerektirmektedir.

Finansal kiralama, bir malın mülkiyetinin kiracıya devredilmesi ve kira süresi sonunda malın satın alma hakkının tanınması gibi unsurları içeren bir finansman aracıdır. Şirketin gerçekleştirdiği finansal kiralama işlemleri, toplamda 180.531.201,88 TL’lik bir anapara ve 80.853.457,48 TL’lik faiz yükü ile sonuçlanmıştır. Ancak, şirketin bu işlemleri banka kredisi gibi bir borçlanma aracı olarak değerlendirmemesi, hukuki çerçevede sorunlar doğurabilir.

Sonuç olarak, finansal kiralama işlemlerinin, niteliği gereği bir iç borçlanma aracı olarak kabul edilmesi ve bu nedenle Belediye Meclisi kararı alınmasının zorunlu olduğu belirtilmektedir. Bu durum, belediye şirketinin mali yönetiminde önemli bir eksiklik olarak değerlendirilmektedir.

BULGU: Finansal Kiralama İşlemleri İçin Belediye Meclisi Kararı Alınmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Belediye Şirketi

Şirket’in borçlanma mahiyetinde olan ve bu nedenle ilave maliyetlere katlandığı finansal kiralama işlemleri için Belediye Meclisi kararı alınmadığı görülmüştür.

5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Borçlanma” başlıklı 68’inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde; belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin %50’sinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin, faiz dâhil iç ve dış borç stok tutarının, en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarını aşamayacağı, bu miktarın büyükşehir belediyeleri için bir buçuk kat olarak uygulanacağı hükmü tesis edilmiştir.

Aynı maddenin birinci fıkrasının (e) bendinde ise; belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların sermayesinin yüzde ellisinden fazlasına sahip oldukları şirketlerin, en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre belirlenecek yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarının yılı içinde toplam %10’unu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclisinin kararı ile; %10’unu geçen iç borçlanmayı ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onayı ile yapabileceği hükmü tesis edilmiştir.

6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde finansal kiralama; bir finansal kiralama sözleşmesine dayalı olmak koşuluyla, bu Kanun veya ilgili mevzuatı uyarınca yetkilendirilen kiralayan tarafından finansman sağlamaya yönelik olarak bir malın mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredilmesi; kiracıya kira süresi sonunda malın rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınması; kiralama süresinin malın ekonomik ömrünün yüzde sekseninden daha büyük bir bölümünü kapsaması veya finansal kiralama sözleşmesine göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının malın rayiç bedelinin yüzde doksanından daha büyük bir değeri oluşturması hâllerinden herhangi birini sağlayan kiralama işlemi şeklinde tanımlanmıştır.

Söz konusu finansal kiralama işlemlerinin bir finansman aracı olarak kullanıldığı ve niteliği itibarıyla bir borçlanma aracı olduğu değerlendirilmektedir. Şöyle ki; finansal kiralamaya konu olan husus finansal kiralama sözleşmesine bağlanmakta, ödeme planı oluşturulmakta, söz konusu ödeme planı vade içermekte (kira vadesi), vadesi gelen tutarlar anaparanın üzerine faiz işletilerek finansmandan yararlanan tarafça ödenmektedir.

Ayrıca, Tekdüzen Hesap Planında 301/401-Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar “Mali Borçlar” altında düzenlenmiştir. Vade yapısına göre kiracıların finansal kiralama yapanlara olan ve vadesi bir yılı geçmeyen borçlarının izlendiği hesap olarak 301 Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar Hesabı, vadesi bir yılı aşan borçlarının izlendiği hesap olarak da 401 Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar Hesabı ihdas edilmiştir.

Yapılan incelemede, Şirketin 2024 yılı ve öncesinde finansal kiralama yöntemiyle borçlandığı ancak söz konusu borçlanma işlemleri gerçekleştirilirken Büyükşehir Belediye Meclisi kararının alınmadığı görülmüştür.

Şirket tarafından finansal kiralama yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen sözleşmeler gereği ödenen tutarlar ve katlanılan maliyetler aşağıdaki tablolarda yer almaktadır.

Tablo 6: Şirket Tarafından Yapılan Finansal Kiralama Sözleşmelerine İlişkin Bilgiler

Sözleşme No. Vade
Başlangıç
Tarihi
Vade Bitiş
Tarihi
Toplam
Ödenecek Ana Para Tutarı (TL)
Toplam Ödenecek Faiz Tutarı (TL)
22840 No’lu Finansal Kiralama
Sözleşmesi (Asfalt Plenti)
01.12.2022 07.10.2024 26.280.000,00 10.174.867,11
2508701 No’lu Finansal Kiralama
Sözleşmesi (Asfalt Plenti 2 )
07.06.2024 07.05.2026 74.195.000,00 38.276.949,24
22908 No’lu Finansal Kiralama
Sözleşmesi (Süpürge Plenti)
02.11.2022 02.10.2024 8.200.000,00 2.899.789,57
78014/1 Sözleşme No’lu Finansal
Kiralama Sözleşmesi (Çekici Plenti)
29.05.2023 06.02.2025 26.754.894,88 9.834.993,69
2300248801 No’lu Finansal Kiralama
Sözleşmesi (İş Makinesi)
12.05.2023 11.04.2025 34.421.307,00 12.437.609,05
100867 No’lu Finansal Kiralama
Sözleşmesi (Kamyon)
06.07.2023 08.07.2025 10.680.000,00 7.229.248,82
Toplam 180.531.201,88 80.853.457,48

Yukarıda yer verilen tablolarda görüleceği üzere; finansal kiralama işlemi belirli bir anaparanın üzerine ilave faiz yüküne katlanılarak gerçekleştirilen bir finansman yöntemi olup Şirket tarafından yapılan finansal kiralama sözleşmeleri neticesinde 80.853.457,48 TL faiz ödenmiştir.

Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine Şirket tarafından, finansal kiralama işleminin banka kredisi gibi bir borçlandırıcı işlem olmadığı, orta ve uzun vadeli yatırımların finansmanında kullanılan bir satın alma yöntemi olduğu, bu nedenle finansal kiralama işlemlerinde meclis kararı alınmasına gerek bulunmadığı ifade edilmiştir. Her ne kadar Şirket tarafından finansal kiralama işleminin bir borçlanma yöntemi olmadığı, satınalma yöntemi olduğu ifade edilmiş olsa da bulguda da ortaya konulduğu üzere finansal kiralama özünde; finansal kiralama sözleşmesine bağlanan, bir ödeme planı ya da vade içeren, anaparanın üzerine işletilen faizin finansmandan yararlanan tarafça ödendiği, niteliği itibarıyla bir borçlanma/finansman aracıdır.

Sonuç olarak, niteliği itibarıyla bir iç borçlanma aracı olan finansal kiralama işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için Belediye Meclis kararının alınması gerekmektedir.