ÖZET: Gecekondu Fonu hesabının oluşturulmaması ve aktarılan payların amacına uygun kullanılmaması, 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda önemli bir bulgu olarak öne çıkmaktadır. 775 sayılı Gecekondu Kanunu çerçevesinde, Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinden elde edilen paylar için bir fon hesabı oluşturulması gerekmektedir. Ancak yapılan denetimlerde, bu kaynakların özel bir hesapta toplanmadığı ve Kamu İdaresi’nin diğer cari işlemleri için kullanıldığı tespit edilmiştir.

Kanunun 12. maddesi, bu gelirlerin ilgili belediyeler adına bankada özel hesaplarda biriktirilerek fon oluşturulmasını öngörmektedir. Ayrıca, 13. maddede bu fonların hangi amaçlarla kullanılacağı belirtilmiştir. İncelemeler sonucunda, Hazine taşınmazlarının satış bedelinin %10’unun belediyeye aktarılmasına rağmen, bu tutarın uygun bir hesapta toplanmadığı ve belirtilen amaçlar dışında harcandığı anlaşılmıştır.

İdare, bu durumu kabul ederek, gelecekte ilgili mevzuat hükümlerine uygun işlemler gerçekleştireceğini belirtmiştir. Dolayısıyla, Hazine taşınmazlarının satış bedelinin %10’luk payının özel bir hesaba aktarılması ve bu fonun yalnızca belirlenen amaçlar doğrultusunda kullanılması gerekmektedir.

BULGU: Gecekondu Fonu Hesabı Oluşturulmaması ve Aktarılan Payların Amacı Dışında Kullanılması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

775 sayılı Gecekondu Kanunu gereğince Hazineye ait taşınmazların satış bedellerinden aktarılan paylar için fon hesabı oluşturulmadığı ve aktarılan bu kaynağın Kamu İdaresinin diğer cari iş ve işlemleri için kullanıldığı görülmüştür.

775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun “Fonların Teşkili ve Kullanılması” başlıklı 12’nci maddesinde; belirtilen kaynaklardan sağlanacak gelirlerin, ilgili belediyeler adına bankada açılacak özel hesaplarda toplanarak bir fon oluşturulacağı, 13’üncü maddesinde ise; bu fonlarda toplanan tutarların hangi amaçla kullanılması gerektiği düzenlenmiştir.

Mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere, hazineye ait taşınmazların satış bedellerinden aktarılan paylar için fon hesabı açılacak ve ilgili fonda biriken tutarlar 775 sayılı Kanun’un 13’üncü maddesi uyarınca kullanılabilecektir.

Yapılan incelemede, İdare sınırları içerisinde satılan Hazine taşınmazlarının satış bedelinin %10’unun belediyeye aktarıldığı ancak bu bedelin açılan özel bir hesapta toplanmadığı ve aktarılan gelirin 775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun 13’üncü maddesinde belirtilen amaçlar dışında kullanıldığı tespit edilmiştir.

İdare tarafından bulgu konusu husus yerinde bulunarak, ilerleyen süreçlerde ilgili mevzuat hükümlerine uygun şekilde işlem tesis edileceği ifade edilmiştir.

Belediye sınırları içerisinde satılan Hazine taşınmazlarının satış bedelinin %10 oranındaki payının açılacak özel bir hesaba aktarılması ve bu hesapta biriken tutarların amacı dışında kullanılmaması gerekmektedir.