|
ÖZET: Geçici görevle yurt içi ve yurt dışına gönderilen kamu personelinin konaklama giderlerinin doğrudan temin yöntemiyle karşılandığı belirlenmiştir. 6245 sayılı Harcırah Kanunu’na göre, yurt içinde görevli personelin yatacak yer temini için ödenecek konaklama bedellerinin, ilgili belgelerle kanıtlanması gerektiği vurgulanmaktadır. 2024 yılı Bütçe Kanunu’nda ise, görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerin %60 artırımlı olarak ödeneceği, takip eden günlerde ise bu oranın kademeli olarak düşeceği belirtilmiştir.
Ayrıca, 17.01.2024 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, yurt dışında geçici görevle bulunan personelin ilk on gün için gündeliklerinin %50 artırımlı olarak hesaplanması öngörülmektedir. Ancak, yatacak yer temini için ödenecek ücretlerin belirli bir orana göre hesaplanması ve belgelenmesi gerektiği ifade edilmektedir. Bu durum, geçici görevin tamamlanmasının ardından gerekli belgelerin ödeme birimine sunulmasını zorunlu kılmaktadır. Kamu idaresinin, geçici görevle yurt içinde ve yurt dışında bulunan personelin konaklama giderlerini doğrudan temin yöntemiyle karşılaması, Harcırah Kanunu’ndaki usullerin göz ardı edilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, konaklama ihtiyaçlarının Harcırah Kanunu çerçevesinde, belirlenen usullere uygun olarak karşılanması gerektiği değerlendirilmektedir. |
BULGU: Geçici Görevle Yurt İçi ve Yurt Dışı Görevlere Giden Personelin Konaklama Giderlerinin Doğrudan Teminle Karşılanması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Özel Bütçeli İdare
Kamu idaresinde görevli personelin geçici görevle yurt içinde ve yurt dışında başka bir yere görevlendirilmeleri söz konusu olduğunda, harcırahın unsurlarından olan ve Harcırah Kanunu kapsamında ödenmesi gereken konaklama bedellerinin, doğrudan temin yöntemiyle karşılandığı tespit edilmiştir.
6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun “Yurtiçinde verilecek gündeliklerin miktarı” başlıklı 33’üncü maddesinin (d) fıkrasında, bu Kanun hükümlerine göre gündelik ödenenlerden yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak üzere gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmının ayrıca ödeneceği hüküm altına alınmış, 2024 yılı Bütçe Kanunu (H) cetvelinde ise (d) fıkrasına göre gündelik ödenenlerde görevlendirmenin ilk 10 günü için gündeliklerinin %60 artırımlı miktarının, takip eden 80 günü için gündeliklerinin %50’sinin, müteakip 90 günü için ise müstehak oldukları gündeliklerinin %40’ının esas alınacağı ifade edilerek Harcırah Kanunu’ndaki sınır yeniden belirlenmiştir.
6245 sayılı Kanun’un 34’üncü maddesinin verdiği yetkiye istinaden 18.01.2024 tarihli ve 32433 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 17.01.2024 tarihli ve 8104 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı’nın eki “Yurtdışı Gündeliklerine Dair Karar”ın 4’üncü maddesinin birinci fıkrasında yurt dışına geçici görevle gönderilenlere, seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için ödenecek gündeliklerin %50 arttırılması suretiyle hesaplanacağı, ikinci fıkrasında seyahat ve ikamet süresinin ilk on günü için sınırlı olmak kaydıyla, yatacak yer temini için ödenen ücretin fatura ile belgelendirilmesi şartıyla, artırımlı gündeliklerin %40’ına kadar yapılan yatacak yer teminin masrafı için bir ödeme yapılmayacağı, %40’ın aşılması halinde aşan kısmın %70’inin ayrıca ödeneceği, diğer yandan yatacak yer temini için günlük ödenecek ilave bedelin, Karar’a ekli cetvelin 1-3 numaralı sütunlarındaki unvanlarda bulunanların artırımlı gündeliklerinin %100’ünden, 4-8 numaralı kadrolarda bulunanların artırımlı gündeliklerinin %70’inden fazla olamayacağı hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda yer verilen hükümlerden anlaşılacağı üzere, gerek yurt içinde gerekse yurt dışında bir yere geçici olarak görevlendirilen personele, görevde bulundukları süre içerisinde yatacak yer temini bedelinin ödenmesinin temel şartı bu masrafın görevlendirilen kişi tarafından fatura ile belgelendirilmesidir. Doğal olarak bu belgelendirme işlemi geçici görevin tamamlanmasını gerektirmektedir. Yatacak yer temini için ödenecek ücretler, kişinin gündeliğinin belirli bir oranına göre hesaplanması gerektiğinden ve belirli üst sınırları geçemeyeceğinden, söz konusu hesaplamaların doğru bir şekilde yapılabilmesi için görevintamamlanmasından sonra beyanname ve ekindeki belgelerle birlikte ilgili ödeme birimine sunulması önem arz etmektedir.
Buna rağmen kamu idaresi tarafından çeşitli şehirlere geçici görevle gönderilen personel için konaklama bedellerinin doğrudan temin yöntemiyle karşılanarak ödendiği görülmüştür. Yukarıda açıklandığı üzere 6245 sayılı Kanun çerçevesinde personelin bir başka yere geçici olarak görevlendirilmesi sebebiyle yapılacak ödemelerde söz konusu Kanun’daki usullerin dikkate alınması gerekmektedir. Söz konusu hükümlere rağmen geçici olarak gerek yurt içinde gerekse yurt dışında görevlendirilen personel için göreve başlamadan yatacak yer temini ihtiyacının doğrudan temin yöntemiyle kamu idaresi tarafından karşılanması, Harcırah Kanunu ile belirlenen usulün göz ardı edilmesi yanında söz konusu sınırlamaların aşılıp aşılmadığı kontrolünün yapılmasına da engel olmaktadır.
Kamu idaresi cevabında Bulguda söz konusu edilen yurt içindeki ve yurt dışındaki yerlere yapılan geçici görevlendirmelerde, konaklama bedellerinin doğrudan temin yöntemiyle karşılandığı kabul edilmekle birlikte ilgili personel hakkında sadece gidiş ve dönüş günleri için harcırah ödemesi yapıldığı belirtilmiştir. Bununla birlikte görevlendirmelerde esas olan 6245 sayılı Harcırah Kanunu’ndaki usullerin uygulanması gerekirken bu usule uyulmamış ve gidiş ve dönüş için harcırah ödenirken diğer günler için konaklama bedelleri doğrudan temin yöntemiyle karşılanmıştır.
Bu itibarla, kamu idaresi tarafından gerek yurt içinde gerekse yurt dışında görevlendirilen personelin konaklama ihtiyacının doğrudan temin yöntemiyle değil Harcırah Kanunu’ndaki usullere göre karşılanıp ödenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.