BULGU: Geçici Kabul Noksanları Kesintilerinin Hatalı Muhasebeleştirilmesi
2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Bağlı İdaresi
Yüklenicilerin hakedişlerden yapılan geçici kabul noksanları kesintilerinin mevzuata aykırı olarak emanetler hesabında izlendiği görülmüştür.
Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşme’nin 30’uncu maddesinde; anahtar teslimi götürü bedel sözleşmelerde yapılan iş tutarının %3’ünün, birim fiyat sözleşmelerde ise %5’inin geçici kabul noksanları için idarece tutulacağı ve bu tutarların işin yüklenici tarafından tam ve eksiksiz tamamlanmasını müteakip ödenebileceği ifade edilmiştir.
Bununla birlikte Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 257 ve 258’inci maddelerine göre; Yapım İşleri Tip Sözleşmesi’nin 30’uncu maddesine istinaden yapılan geçici kabul noksanları kesintilerinin 330 Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabında izlenmesi gerekmektedir. Kaldı ki söz konusu kesintiler için Mahalli İdareler Detaylı Hesap Planı’nda 330.15 Yapım İşleri Tip Sözleşmesinin 30. ve 31. Md. Ger. Al. Tem. Hesabı ihdas edilmiştir.
VASKİ Genel Müdürlüğü 2023 yılı birleştirilmiş veriler defterinin incelenmesi neticesinde; yüklenicilerin hakedişlerden yapılan geçici kabul noksanları kesintilerinin, yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerine aykırı olarak 333 Emanetler Hesabında (Örneğin; 748, 3496, 4887 ve 5174 no.lu yevmiyeler) muhasebeleştirildiği görülmüştür.
Kurum tarafından yüklenicilerin hakedişlerinden yapılan geçici kabul noksanları kesintilerinin sehven 333 Emanetler Hesabında muhasebeleştirildiği ve ödenmemiş olan tutarların gerekli düzeltmeler yapılarak 330 Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabına aktarıldığı belirtilmiştir.
Sonuç olarak; İdare tarafından 2024 yılında gerekli düzeltme işlemleri yapılmış olsa da yapılan işlemin 2023 yılı mali tablolarına bir etkisi bulunmadığından 2023 yılı bilançosunda; 330 Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabı 7.905.691,76 TL noksan, 333 Emanetler Hesabı ise aynı tutar kadar fazla görünmektedir.
| ÖZET: 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Büyükşehir Bağlı İdaresi’nin yüklenicilerden yaptığı geçici kabul noksanları kesintileri, mevzuata aykırı olarak 333 Emanetler Hesabında muhasebeleştirilmiştir. Yapım İşlerine Ait Tip Sözleşme ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne göre bu kesintilerin 330 Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabında izlenmesi gerekmektedir. Kurum, 2024 yılında düzeltme yapmayı planlasa da, 2023 yılı mali tablolarında bu işlemin etkisi bulunmamaktadır; bilanço verilerine göre 330 Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabı 7.905.691,76 TL noksan görünmektedir. |