|
ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları kapsamında yapılan incelemelerde, belediyenin bazı gelir kalemlerinin tahakkuk tahsilat oranlarının beklenenin altında kaldığı tespit edilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre, belediye başkanının görevleri arasında gelir ve alacakların takip edilmesi ve tahsil edilmesi yer almakta, bu konularda sorumluluk üstlenilmektedir. Ayrıca, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu, muhasebe yetkilisinin gelirlerin ve alacakların usulüne uygun bir şekilde kaydedilmesinden sorumlu olduğunu belirtmektedir.
Gelir kalemlerinin tahsilat oranlarının toplamda %35,30 gibi düşük bir seviyede olduğu gözlemlenmiştir. Örneğin, bina vergisi tahakkuku 455.444,18 TL iken, tahsilat sadece 177.325,94 TL olarak gerçekleşmiştir. Diğer gelir türlerinde de benzer düşük oranlar söz konusudur. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, tahsilat sürecinin etkin bir şekilde yürütülmesi için gerekli prosedürleri belirlemekte ve bu süreçteki aksaklıklar için çeşitli yaptırımlar öngörmektedir. Bu bağlamda, gelirlerin etkin bir şekilde takip edilmesi ve tahsilat oranlarının artırılması için ilgili yetkililerin gerekli önlemleri alması önem arz etmektedir. Mevzuata uygun hareket edilmesi, kamu kaynaklarının etkin yönetimi açısından kritik bir gereklilik olarak değerlendirilmektedir. |
BULGU: Gelir Kalemlerinden Bazılarının Tahakkuk Tahsilat Oranının Düşük Seviyede Gerçekleşmesi
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Belediyenin 2024 yılı mali tabloları ve eki belgelerin incelenmesinde; tahakkuku yapılan bazı gelir kalemlerinin tahsilat oranlarının düşük olduğu görülmüştür.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediye başkanının görev ve yetkileri” başlıklı 38’inci maddesinde; belediye başkanına, belediye teşkilâtının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumak, belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etmek gibi görevler verilmiş ve bu hususlarda belediye başkanına sorumluluk yüklenmiştir.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu’nun “Muhasebe hizmeti ve muhasebe yetkilisinin yetki ve sorumlulukları” başlıklı 61’inci maddesinde, gelirlerin ve alacakların tahsili ile muhasebe kayıtlarının usulüne uygun, saydam ve erişilebilir şekilde tutulmasından muhasebe yetkilisi sorumlu kılınmıştır.
Aynı Kanun’un 38’inci maddesinde ise, kamu gelirlerinin tarh, tahakkuk, tahsiliyle yetkili ve görevli olanların, ilgili kanunlarda öngörülen tarh, tahakkuk ve tahsil işlemlerinin zamanında ve eksiksiz olarak yapılması hüküm altına alınmıştır.
Anılan Kanun hükümleri üst yöneticiye, muhasebe yetkilisine ve kamu gelirlerinin takibiyle görevli olanlara, gelirlerin takip ve tahsili konusunda sorumluluklar yüklemiştir.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre; amme alacaklarına ilişkin olarak amme borçlusuna bir “ihbarname” düzenlenerek tebliğ edildikten sonra 1 ay içinde ödemenin yapılmasının isteneceği, ödeme yapılmazsa borçluya 7 gün içinde borçlarını ödemesi veya mal bildiriminde bulunması için bir “ödeme emri” düzenlenerek tebliğ edileceği, düzenlenen ödeme emrinde kişiye borcunu zamanında ödemez veya mal bildiriminde bulunmazsa borcunun cebren tahsil edileceği ve mal bildiriminde bulununcaya kadar üç ayı geçmemek üzere hapis ile cezalandırılacağı, mal bildirimini gerçeğe aykırı surette yaptığı takdirde ise 3 aydan 1 yıla kadar hapis ile cezalandırılacağının bildirileceği, ödeme emri üzerine hala ödeme yapılmamış ise “Haciz Varakası” düzenlenerek haciz işlemlerine başlanacağı, bununla birlikte istenen bilgileri zamanında vermeyenler için hem adli para cezası hem de hapis cezasının öngörüldüğü, bu suçların takibi için ise idarenin o mahaldeki en büyük memuruna Cumhuriyet Savcılığına ihbar yükümlülüğü getirilmiştir.
Belediyenin bazı gelir kalemlerinin tahakkuk ve tahsilat oranlarını gösteren aşağıdaki tablonun incelenmesinde; gelir kalemlerinin toplam tahsilat oranları içindeki payının %35,30 olarak düşük olduğu görülmüştür.
Tablo 8: Tahsilat Oranı Düşük Gelirler
| Gelir Türü | Tahakkuk (*) (A) |
Tahsilat (B) | Oran (B/A*100) |
| Bina Vergisi | 455.444,18 | 177.325,94 | 38,93 |
| Arsa Vergisi | 83.780,86 | 12.916,52 | 15,42 |
| Arazi Vergisi | 895,51 | 395,67 | 44,18 |
| TOPLAM | 540.120,55 | 190.638,13 | 35,30 |
| (*) Veriler 2024 yılına ait olup önceki yıllardan gelen devir tahakkukları yoktur. | (*) Veriler 2024 yılına ait olup önceki yıllardan gelen devir tahakkukları yoktur. | (*) Veriler 2024 yılına ait olup önceki yıllardan gelen devir tahakkukları yoktur. | (*) Veriler 2024 yılına ait olup önceki yıllardan gelen devir tahakkukları yoktur. |
Bu itibarla, kamu kaynağının elde edilmesinde görevli ve yetkili olanların, gelirlerin takip ve tahsili için gerekli önlemleri alarak tahsilat oranlarını artırmalarının mevzuat ve Belediye açısından uygun olacağı değerlendirilmektedir.