ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları, özel bütçeli idarelerin bilanço ve mizasında 920 Gider Taahhütleri Hesabı ile 921 Gider Taahhütleri Karşılığı Hesabı’nın yer almadığını ortaya koymuştur. Merkezî Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin 472’nci maddesi, gider taahhütleriyle ilgili işlemlerin nasıl kaydedileceğini detaylandırmakta; sözleşmelere dayanan taahhütlerin, ilave ve fiyat farklarının, hakediş ödemelerinin ve diğer ilgili bilgilerin “Taahhüt Kartı”na kaydedilmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu düzenlemelere uyulmadığı için, dönem içinde yapılan taahhüt tutarları ilgili hesaplarda kaydedilmemiştir.

Bu durum, mali tabloların doğruluğunu etkilemiş ve hatalara yol açmıştır. İlgili mevzuata göre, ihale, doğrudan temin veya protokol ile yapılan gider taahhütlerinin mutlaka izlenmesi gerekmektedir. Kurum, 2022 yılında taahhüt hesaplarını kullanmaya başlamış ve bu eksikliği gidermeye yönelik adımlar atmıştır. Böylece, gelecekte benzer hataların önlenmesi hedeflenmektedir.

BULGU: Gider Taahhütleri Hesabının Kullanılmaması

2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Özel Bütçeli İdare

Bilanço ve mizanda 920 Gider Taahhütleri Hesabı ve 921 Gider Taahhütleri Karşılığı Hesabının yer almadığı görülmüştür.
Merkezî Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin “Hesap grubuna ilişkin işlemler” başlıklı 472’nci maddesinde; “(1) Gerek yılı için geçerli, gerekse ertesi malî yıl veya yıllara geçerli olmak üzere yapılan sözleşmelere dayanılarak girişilen gider taahhütleri, bunlara yapılan ilaveler ve fiyat farkı tutarları ile taahhüdün yerine getirilmesi dolayısıyla nakden veya mahsuben yapılan hakediş ödemeleri ve bu ödemelerden yapılan kesintiler, taahhüt tutarından yapılan eksiltmeler, kısmen veya tamamen bozulan sözleşmelere ilişkin taahhütler ve diğer bilgiler “Taahhüt Kartı”na (Örnek:44) kaydedilir.” hükmü yer almaktadır.
Maddenin takip eden bentlerinde de girişilen taahhütlere ilişkin diğer işlem ve kayıtlar düzenlenmektedir. İhale ya da doğrudan temin yöntemi ile veya protokol ile herhangi bir gider taahhüdünde bulunulmuşsa söz konusu hesaplarda izlenmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki düzenlemelere aykırı olarak, söz konusu hesaplara dönem içi girişilen taahhüt tutarlarının kaydedilmemesi nedeniyle mali tablolarda hataya neden olunmuştur.
Kurum 2022 yılında taahhüt hesaplarını kullanmaya başlamıştır.