|
ÖZET: 2023 yılı Sayıştay denetim raporlarına göre, kamu idareleri tarafından gerçekleştirilen hizmet alımlarında, İşsizlik Sigortası Fonu tarafından sağlanan asgari ücret destek tutarlarının Fona geri iade edilmediği tespit edilmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Geçici 93. maddesi, belirli kamu idareleri tarafından yapılan hizmet alımlarında, asgari ücret destek tutarlarının işverenlerin hakedişlerinden kesilerek Türkiye İş Kurumuna iade edilmesini öngörmektedir. Ancak, bazı idarelerin bu yükümlülüğü yerine getirmediği ortaya çıkmıştır.
Bu durum, İşsizlik Sigortası Fonu açısından gelir kaybına yol açmakta ve ilgili kamu kurumlarının mevzuata uygun hareket etmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Mevcut incelemeler, asgari ücret destek tutarlarının yüklenicilerin hakedişlerinden kesilmesi ve iade edilmesi yönünde gerekli adımların atıldığını göstermektedir. Ancak, bu süreçlerin etkin bir şekilde yürütülmesi ve asgari ücret destek tutarlarının zamanında Fona iade edilmesi büyük önem taşımaktadır. Sonuç olarak, kamu idarelerinin, asgari ücret destek tutarlarını Fona iade etme yükümlülüğünü yerine getirmesi, hem yasal bir zorunluluk hem de İşsizlik Sigortası Fonu’nun sürdürülebilirliği açısından kritik bir gereklilik olarak öne çıkmaktadır. |
BULGU: Hakedişlerden Kesilen Asgari Ücret Destek Tutarlarının Fona İade Edilmemesi
2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Sosyal Güvenlik Kurumları
İlgili Kanunlardaki şartları taşıyan Kamu idarelerinin taraf olduğu sözleşmelere göre yapılan hizmet alımlarında, İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanan asgari ücret destek tutarlarının Fona iade edilmediği görülmüştür.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun Geçici 93’üncü maddesinde; 4734 sayılı Kanun’un 2’nci maddesinin birinci fıkrasının (a), (b), (c) ve (d) bentlerinde sayılan idareler tarafından ilgili mevzuatı uyarınca yapılan ve sözleşmesinde fiyat farkı ödeneceği öngörülen hizmet alımlarında, ihale dokümanında personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatinin tamamının idarede kullanılmasının öngörüldüğü işçilikler için bu maddenin birinci fıkrası uyarınca İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacak tutarların, bu idarelerce işverenlerin hakedişinden kesilerek Türkiye İş Kurumuna iade edileceği belirtilmiştir.
Yapılan incelemede bazı idareler tarafından asgari ücret destek tutarlarının Fona iade edilmediği tespit edilmiştir.
Bu itibarla, Fon açısından gelir niteliğinde olan asgari ücret destek tutarlarının yüklenicilerin hakedişlerinden kesilmesine ve iadesine yönelik olarak mevzuat hükmünde bahsi geçen kamu kurumları nezdinde gerekli girişimlerde bulunulduğu görülmekle birlikte, İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanan asgari ücret destek tutarlarının ilgili kamu kurumlarınca Fona iade edilmesi sağlanmalıdır.
EKLER
EK-1: BULGULARA İLİŞKİN İZLEME TABLOSU
| Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu | Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu | Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu | Önceki Yıl/Yıllar Sayıştay Denetim Raporuna İlişkin İzleme Tablosu |
| Bulgu Adı | Yıl/Yıllar | İdare Tarafından Yapılan İşlem |
Açıklama |
| Tahsil Edilememiş İşsizlik Sigortası Primleri ve Gecikme Cezalarından Kaynaklanan Alacakların Muhasebeleştirilmemesi ve Mali Tablolarda Raporlanmaması | 2022 | Yerine Getirilmedi |
Sayıştay Denetim Raporu’nun “Denetim Görüşünün Dayanakları” bölümünde 1 numaralı bulguya konu edilmiştir. |
| İşsizlik Sigortası Fonu ile Tahsilat Aracısı Bankalar Arasında Borçlu ve Borç Konusu İtibariyle Dijital Entegrasyon Bulunmaması | 2022 | Kısmen Yerine Getirildi | Sayıştay Denetim Raporu’nun “Diğer Bulgular” bölümünde 1 numaralı bulguya konu edilmiştir. |