| ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, özel bütçeli idarelerin, Genel Müdürlük varlıklarına verilen hasar bedellerinin tahakkuk kayıtlarını eksik yaptığı tespit edilmiştir. Bu durum, 140-Kişilerden Alacaklar Hesabı’nın hatalı bilgi sunmasına ve alacakların takibini zorlaştırmaktadır. Kamu İdaresi, eksiklikleri kabul etmiş ve düzeltici işlemler yapılacağını belirtmiş, ancak sorun 2022 yılında da devam etmiştir. Hasar bedellerinin tam olarak takip edilmesi önerilmektedir. |
BULGU: Hasar Bedeli Tahakkuklarına İlişkin Muhasebe Kayıtlarının Eksik Yapılması
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Özel Bütçeli İdare
Kişiler tarafından Genel Müdürlük varlıklarına verilen hasarlar neticesinde, bu hasarların tutarına ilişkin hesaplamaların ilgili birimlerce yapıldığı, ancak tahakkuk kayıtlarının eksik yapıldığı tespit edilmiştir.
Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin 82’nci maddesi gereğince, kamu idarelerinin faaliyet alacakları ve kurum alacakları dışında kalan ve kamu idarelerince tespit edilen kamu zararından doğan alacaklar ile diğer alacaklar, 140-Kişilerden Alacaklar Hesabı ile 600-Gelirler Hesabı kullanılarak kayıt altına alınmalı ve ilgili kayıtlı tutarlar üzerinden gerekli faiz hesaplamaları da yapılarak takibi sağlanmalıdır.
Trafik Güvenliği Dairesi Başkanlığından alınan verilerle muhasebe kayıtlarının karşılaştırılması neticesinde, Karayolları 9’uncu (Diyarbakır) Bölge Müdürlüğü ve 12’nci (Erzurum) Bölge Müdürlüğünde, kişiler tarafından Genel Müdürlük varlıklarına verilen hasarlar neticesinde ilgili birimce gerekli hesaplamaların yapılarak alacak dosyalarının oluşturulduğu, ancak söz konusu hasar bedellerinin tahakkuk kayıtlarının eksik yapıldığı görülmüştür.
Hasar bedellerinin tahakkuk kayıtlarının eksik yapılması 140-Kişilerden Alacaklar Hesabının hatalı bilgi sunmasına yol açmakta; ilgili hasar tutarlarının takibi ve tahsilini güçleştirmektedir.
Kamu İdaresi tarafından, bulgu konusu husus kabul edilmiş olup gerekli muhasebe kayıtlarının yapıldığı ve ilgili Bölge Müdürlüklerinin bilgilendirildiği ifade edilmiştir.
Ancak, denetim görüşü verilen 2022 mali yılı bilançosunda 140-Kişilerden Alacaklar Hesabında yer alan noksanlık mevcudiyetini korumaktadır.
Bahsi geçen husus, Karayolları Genel Müdürlüğü 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporunda yer almaktadır. Kamu İdaresi tarafından söz konusu hususa ilişkin düzeltici işlem tesis edileceği ifade edilmesine rağmen, uygulamanın 2022 yılında da devam ettiği görülmüştür.
Sonuç olarak, gerekli çalışmaların yapılarak söz konusu hasar bedellerinin ve hasar bedellerine ait faizlerin tam olarak 140-Kişilerden Alacak Hesabında takip edilmesinin sağlanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.