GSM operatörleri aracılığıyla toplanan bağış gelirlerinin KDV ve ÖİV matrahına dâhil edilip edilmeyeceği? (GİB)

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı     Sayı   : B.07.1.GİB.0.54/5401-3167 Konu :   ………………VALİLİĞİNE (…………. Müdürlüğü)   İlgi      : ……….. tarih ve …………………….. sayılı yazınız.   İlgi yazınızda, İliniz genelinde eğitim seviyesinin yükseltilmesi, yurt, ek derslik, yapım-onarım ve materyallerinin temini amacıyla başlatılan yardım kampanyası kapsamında GSM operatörlerine gönderilen SMS’ler aracılığıyla toplanacak bağış gelirlerinin katma […]

→

Emlak vergisi bildirimini süresinde vermeyen mükellefler adına belediye tarafından verginin tarh edilip edilmeyeceği, emekli olan bir kişinin binaya ait emlak vergisinden muaf tutulup tutulmayacağı hakkında (GİB)

T. C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı     Sayı  : B.07.1.GİB.0.02.66/6654-477/57643                            9/6/2009 Konu: ……………….. ………………………….. …………..   İlgi:     21/5/2009 tarihli dilekçeniz. İlgide kayıtlı dilekçenizde, emlak vergisi bildirimini süresinde vermeyen mükellefler adına belediye tarafından verginin tarh edilip edilmeyeceği, emekli olan bir kişinin binaya ait emlak vergisinden muaf tutulup tutulmayacağı hakkında bilgi istenilmektedir. 1) 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 33 […]

→

Emlak vergisi bildirimi süresinde verilmezse belediye tarhiyat yapabilir mi? (GİB)

ÖZET: T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, emlak vergisi bildirimini süresinde vermeyen mükellefler için belediyenin vergi tarh edebileceğini belirtmiştir. Emeklilerin, brüt 200 m²’yi geçmeyen tek meskenleri için sıfır oranlı vergi indiriminden yararlanabilmesi için belirli şartları taşımaları ve ilgili formu belediyeye sunmaları gerekmektedir.   T. C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı     Sayı  : B.07.1.GİB.0.02.66/6654-477/57643                            […]

→

İl Özel İdaresi Organize Sanayi Bölgesi Katılım Payını Ödemek Zorunda mı (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: Erbaa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu tarafından belirlenen genel idare giderleri kapsamında, Tokat İl Özel İdaresi’ne düşen %80’lik katılım payının ödenip ödenmeyeceği konusunda bir görüş talep edilmiştir. 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 6. maddesi, organize sanayi bölgeleri ile ilgili yetki ve sorumlulukların bu kanun kapsamı dışında olduğunu belirtmektedir. Ancak, bu durumun il özel […]

→

Müzayede yoluyla yapılan satışlarda KDV oranı değişebilir mi? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   SAYI   : B.07.1.GİB.0.53/5328- KONU :   ………….. VALİLİĞİNE (Defterdarlık ……… Müdürlüğü)   İLGİ: …………. tarih ve ………………… sayılı yazınız.   İlgide kayıtlı yazınız ve ekleri ile ………… Vergi Dairesi Müdürlüğü …………… vergi kimlik numaralı mükellefi ………….. Day. Tük. Mal. Bis. Ç. Ger. İml. Paz. A.Ş. tarafından Başkanlığımıza […]

→

bina inşaat harcından istisna olup olmadığı hakkında (GİB)

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   SAYI    :B.07.1.GİB.0.02.66/6609-648/55523                                            2/6/2009 KONU  :     VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ………. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE   İlgi:     18/5/2009 tarihli ve ……………… sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınızda, …………. ili …………. Belediyesi sınırları içerisinde 2007 yılında 8 bloktan oluşan 236 daireli vakıf konutları projesi hazırlanarak inşaat yapılmak üzere belediyeye ruhsat için müracaat […]

→

Vakıflar Genel Müdürlüğü bina inşaat harcından istisna tutulabilir mi? (GİB)

ÖZET: T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bina inşaat harcından istisna olup olmadığına dair görüş bildirmiştir. 2464 sayılı Kanun’un Ek 2. maddesi gereğince, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün inşaat giderleri karşılandığında bina inşaat harcından muaf tutulması gerektiği belirtilmiştir. Bu durum, 5018 sayılı Kanun çerçevesinde katma bütçeli idareler için geçerlidir.   T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir […]

→

Köylere Hizmet Götürme Birlikleri Personel Giderlerinde Yüzde Onluk Sınırlamanın Hesabı (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: Birlik tüzüğünün 18. maddesinin (c) fıkrası uyarınca, diğer kamu kurumlarından aktarılacak ödeneklerin birlik gelirleri arasında sayılıp sayılmayacağı ve bu ödeneklerin personel giderleri için belirlenen %10’luk limitin hesaplamasına dahil edilip edilemeyeceği konusunda bir tereddüt yaşanmaktadır. Bu bağlamda, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun ilgili hükümleri incelendiğinde, Bakanlıklar ve diğer merkezi idarelerin, köylere yönelik hizmetlerin gerçekleştirilmesi […]

→

Muhbirlere ödenen ihbar ikramiyesinin veraset ve intikal vergisine tabi tutulup tutulmayacağı mı? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   SAYI    :B.07.1.GİB.0.02.60/6004-2378                                                                             KONU  :                                                                          25.05.2009 / ………..   ……………… VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA (……………….. Grup Müdürlüğü)     İlgi:     ……………. tarih ve ……………….. sayılı yazınız. Başkanlığınıza bağlı …………….. Vergi Dairesi Müdürlüğünün ilgide kayıtlı yazısının incelenmesinden, 1905 sayılı Kanun hükmü uyarınca muhbire ödenecek ihbar ikramiyesi ile ilgili […]

→

Harcamalara katılma payının asgari değer üzerinden mi, yoksa tapu üzerindeki satış bedeli üzerinden mi hesaplanacağı (GİB)

T. C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı­ ­ Sayı   : B.07.1.GİB.0.02.66/6614-98 Konu :­                                                                       20/05/2009*51126   ……………. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA                                                                      ………………..     İlgi:     12/05/2009 tarihli ve ……………………… sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınızda; Belediyeniz sınırları içerisinde 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 86, 87 ve 88 inci maddeleri gereğince yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma paylarının ve emlak vergisinin, […]

→

Eksik tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi için vergi cezası kesilip kesilmeyeceği hususunda tereddüt var mıdır? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı     SAYI: B.07.1.0.02.GİB.0.61/6161-202/51286                                                           20.05.2009 KONU:     …………… VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA (…………………………………………………..)   İlgi: ………….. tarihli ve ……………………… sayılı yazımız. İlgide kayıtlı yazınızda; …………… plaka numaralı 1973 model Ford marka otomobilden dolayı Vergi Dairesi Başkanlığınız motorlu taşıtlar vergisi mükellefi olan ……………… adına tahakkuk ettirilmesi gereken motorlu taşıtlar […]

→

Mirasçılara veraset ve intikal vergisi beyannamesinin geç verilmesi nedeniyle usulsüzlük cezası kesilip kesilmeyeceği? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   SAYI    :B.07.1.GİB.0.02.60/6000-2513                                                                             KONU  :   20.05.2009 .   ………….. VALİLİĞİNE (Defterdarlık: …………. Müdürlüğü)   İlgi:     …………… tarih ve …………… sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden; – İliniz Nüfus Müdürlüğünce ilgili vergi dairesi müdürlüğüne gönderilen ölüm ve mirasçı bildiriminde ……………’ın 14/07/2008 tarihinde vefat ettiğinin bildirilmesi üzerine, […]

→

Emlak vergisi değeri üzerinden harcamalara katılma payı hesaplanır mı? (GİB)

ÖZET: T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 12/05/2009 tarihli yazıya atıfta bulunarak, emlak vergisinin 1319 sayılı Kanun’un 29. maddesi uyarınca hesaplanan vergi değeri üzerinden tarh, tahakkuk ve tahsil edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, harcamalara katılma paylarının da emlak vergi değerinin %2’sini geçmeyecek şekilde hesaplanması gerektiği vurgulanmıştır. Bu durumda, taşınmazın harcamalara katılma payı emlak vergi değeri üzerinden […]

→

Devlet Memurlarının Sulama Birliği Meclis Üyeliği (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında çalışan kişilerin, belediye meclis üyeliği için gerekli şartları taşımadıkları tespit edilmiştir. Bu durum, Gönen ilçesinde faaliyet gösteren Gönen Ovası Sulama Birliği meclis üyeliğine seçilen iki kişinin, 23 Mayıs 2009 tarihinde yapılan meclis toplantısında birlik başkanlığı ve encümen üyeliği seçimlerine katılmalarıyla ortaya çıkmıştır. 5355 Sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun […]

→

Otoyollardaki reklam panolarının kiralanmasında KDV istisnası uygulanabilir mi? (GİB)

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   SAYI    : B.07.1.GİB.0.01.53/5379-14-48                                                         KONU  :   ……………….. VALİLİĞİNE (Defterdarlık: ………….. Müdürlüğü)     İLGİ: ……………. tarih ve …………… sayılı yazınız.   İlgide kayıtlı yazınız ekinde Başkanlığımıza intikal eden …………. tarih ve ……….sayılı ………..Milli Emlak Müdürlüğü’nü muhatap özelgeniz incelenmiş olup, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek duyulmuştur. Bilindiği gibi, KDV Kanununun […]

→