İskan konutları için ihale sözleşmesinin damga vergisi ve harçtan muaf tutulması mümkün müdür? (GİB)

  MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı     Sayı   : B.07.1.GİB.0.02.62/6202-2939                                                                          Konu : Damga vergisi ve harç     TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİNE   ………………………………………….                                                    ANKARA     İlgi :  ……. tarihli ve …… sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden, 5543 sayılı Kanun çerçevesinde arazileri kamulaştırılan kişilere konut yapımı işini yüklenen firma tarafından idare ile […]

→

Panel van ve kamyonet sınıflandırması motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmasında dikkate alınır mı? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   SAYI  :B.07.1.GİB.0.02.61/6110-44-248/100821                                                    16.10.2008 KONU:     ……………………..   Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’ne vermiş olduğunuz ve ilgisi nedeniyle Başkanlığımıza gönderilen 12.08.2008 tarihli dilekçeniz incelenmiştir. 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde “Bu Kanunun 5 ve 6 ncı maddelerinde yazılı tarifelerde yer […]

→

Özel bütçeli idarelerin motorlu taşıtlar vergisinden istisna tutulup tutulmayacağı hususunda bir değişiklik var mıdır? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   SAYI   :B.07.0.GEL.0.61/6108-19/100406                                                                    15.10.2008 KONU:   ………………………………   İLGİ: 23.09.2008 tarih ve …………….. sayılı yazınız.   Başkanlığımıza göndermiş olduğunuz ilgide kayıtlı yazınızda, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 4 üncü madde birinci fıkrasının (a) bendinin 06.06.2008 tarih ve 26898 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 5766 sayılı Amme […]

→

Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılan yapılar için yapı kullanma izni harcı alınır mı? (GİB)

ÖZET: T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 15.10.2008 tarihli yazısında, ……….. Mühendislik İnş. Mad. Taah. Ltd. Şti. için yapı kullanma izni harcının 492 sayılı Harçlar Kanunu açısından uygun bulunduğunu, ancak 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince düzeltilmesi gerektiğini belirtmiştir. Toplu Konut İdaresi tarafından yaptırılan yapılar için harçların en az tutarlar üzerinden alınması gerektiği vurgulanmıştır.   […]

→

Çevre ve Temizlik Vergisinin Birlikler Tarafından Alınıp Alınamayacağı (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: Edremit Körfezi Belediyeler Birliği’nin tüzüğünde yapılan değişiklikler, Balıkesir Valiliği’ne onay için sunulmuştur. Değişiklik, birliğin amaçları ve üyeler tarafından devredilen görevler üzerine odaklanmakta olup, özellikle artezyen suyu kullanan konut ve işyerlerinden alınan atıksu ile ilgili çevre temizlik vergilerinin toplanması konusunu içermektedir. Bu bağlamda, Bakanlık görüşü talep edilmiştir. 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun ilgili maddeleri, […]

→

Süreklilik arz eden hizmetler için yapılan görevlendirmelerde sürekli görev yolluğu mu / geçici görev yolluğu mu ödeneceği hakkında (Hazine ve Maliye Bakanlığı)

T.C. MALİYE BAKANLIĞIBütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü 08/10/2008-15675 İlgi: .. İlgi yazıda, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 13. maddesinin (b) bendinin 4 numaralı alt bendi kapsamında görev belirtilmeksizin süreklilik arz eden hizmetler için yapılan görevlendirmelerde sürekli görev yolluğu mu/geçici görev yolluğu mu ödeneceği, görevlendirmenin bir yıldan fazla sürmesi halinde 6245 sayılı Harcırah Kanununun 42. maddesinde […]

→

5686 sayılı Kanuna Göre Alınması Gereken İdare Payı (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: İl özel idareleri tarafından jeotermal su kullanımına ilişkin idare payı ve ödeme yükümlülükleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu’nun 10. maddesi, akışkanın kullanıldığı tesislerin gayrisafi hasılatının %1 oranında idare payı ödemesi gerektiğini belirtmektedir. Bu pay, her yıl Haziran ayı sonuna kadar ilgili idareye iletilmelidir. Ayrıca, bu tutarın beşte […]

→

Jeotermal kaynak kullanan turizm belgeli tesisler idare payı ödemek zorunda mı (İçişleri Bakanlığı)

ÖZET: İl özel idareleri tarafından ödenecek idare payı ve jeotermal su kullanım bedelleri, 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu ile ilgili uygulama yönetmelikleri çerçevesinde belirlenmiştir. Bu kapsamda, idare payı, akışkanın doğrudan veya dolaylı kullanıldığı tesislerin gayrisafi hasılatının %1’i oranında olup, her yıl Haziran ayı sonuna kadar ilgili idareye ödenmesi gerekmektedir. Tahsil edilen […]

→

Yenileme fonu uygulamasından faydalanmak için satış ve alım sırası nasıl olmalıdır? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı     SAYI    : B.07.1.GİB.0.29/2980-328- KONU :     ……………. VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA (……………………..)   İLGİ : …………. tarih ve …………. sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınız ekinde alınan, Başkanlığınız mükelleflerinden ……………….. San. Tic. A.Ş.’ye tayin olunan …………… tarih ve …………. sayılı özelgenin incelenmesinden, anılan şirketin Vergi Usul Kanununun […]

→

Sağlık memurunun görevlendirme ile başka bir birimde çalışması durumunda fiili hizmet zammından yararlanamayacağı (ÇŞB)

ÖZET: Sağlık memurlarının başka bir birimde görevlendirilmesi durumunda fiili hizmet zammından yararlanamayacakları belirtilmektedir. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilgili maddelerine atıfta bulunulmuştur. Bu maddelere göre, fiili hizmet süresi zammının uygulanabilmesi için sağlık memurlarının, insan sağlığına yönelik koruyucu, […]

→

İlan ve reklam vergisinin sorumluluğu reklam şirketine mi aittir? (GİB)

ÖZET: T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Patent Fikri Hakları Danışmanlık Ticaret Ltd. Şti.’nin, reklam sözleşmesi nedeniyle ödenmeyen ilan ve reklam vergisinin iadesini talep eden dilekçesini değerlendirmiştir. İlgili mevzuat gereğince, ilan ve reklam vergisinin mükellefi, reklamı kendi adına yapan gerçek veya tüzel kişiler olup, reklam şirketinin vergiyi ödemesi gerektiği belirtilmiştir. Tarhiyatın vergi sorumlusuna yönelik olarak […]

→

bina vergisini binanın malikinin, varsa intifa hakkı sahibinin, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenlerin ödeyeceği hakkında (GİB)

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   Sayı  : B.07.1.GİB.0.66/6651-150 Konu:                                                   26.09.2008*97125 …………………… BAKANLIĞINA (……………………… Genel Müdürlüğü)   İlgi:     18/09/2008 tarihli ve B050MAH0740001/24770-40544 sayılı yazınız. İlgide kayıtlı yazınız eki ………. Valiliği …………………. Müdürlüğünün 19/08/2008 tarihli ve 2825 sayılı yazısında, ………… İli merkez pafta 31, ada 344, parsel 39 da kayıtlı 3.972,39 m2 miktarlı taşınmaz üzerinde bulunan mülkiyeti […]

→

İntifa hakkı sahibi emlak vergisi mükellefi midir? (GİB)

ÖZET: T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 26.09.2008 tarihli yazısında, ……… İli’nde bulunan taşınmaz üzerindeki işyerlerinin emlak vergisinin, mülkiyet sahibi ……… İl Özel İdaresi yerine intifa hakkı sahibi ……………. Vakfı tarafından ödenmesi gerektiğini belirtmiştir. Emlak Vergisi Kanunu’na göre, intifa hakkı sahibi mükellef olmaktadır. Bilgi edinilmesi ve gereğinin yapılması arz edilmiştir.   T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir […]

→

2003 yılı vergilendirme döneminde ödenen fon paylarının mahsup ve iade edilebilmesi mümkün müdür? (GİB)

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı   5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Sirküleri/13   Konusu : 4842 sayılı Kanunun Geçici 1 inci maddesi çerçevesinde mahsup ve iadeye konu olmayan fon paylarının red ve iadesi Tarihi :   25 /09/2008 Sayısı :  KVK-13/2008-4/4842 sayılı Kanun-1 İlgili Olduğu Maddeler :  4842 sayılı Kanun Geçici Madde 1 ve 4 […]

→

Dahilde İşleme İzin Belgesi ile vergi istisnası uygulanması için ek belge istenebilir mi? (GİB)

  T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı     Sayı  : B.07.1.GİB.0.02.62-6234- Konu: Döviz kazandırıcı faaliyet hk.     ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA (Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)   İlgi    : 31/07/2008 tarih ve B.07.1.GİB.4.06.17.02/DMG-735 sayılı yazıNız. İlgide kayıtlı yazımızda, imalatçı firmaların Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanan yatırım malları listesinde belirtilen malları üreterek […]

→