BULGU: İdare Tarafından Düzenlenen İmar Planında Konut Alanı Olarak Belirlenen Yerin Kiralanarak Otopark Alanı Olarak Kullandırılması
2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi
İmar planında konut alanı olarak işlevlendirilen taşınmazın İdare tarafından kiralanarak otopark alanı olarak kullanıma sunulduğu görülmüştür.
Otopark Yönetmeliğinin “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde; “Ada içi otoparkı: Elverişli imar adalarında, gerektiğinde binaların arka bahçeleri de kullanılarak ada içlerinde, imar planlarında düzenleme yapılmak suretiyle ilgili parsellerin ortak kullanımına yönelik düzenlenen otoparkları ifade ettiği Bölge otoparkları ve genel otoparklar: Bir şehir veya bölgenin mevcut ve gelecekteki şartları ile ihtiyaçları göz önünde bulundurularak imar planları ile düzenlenen ihtiyaca göre açık, kapalı ya da katlı olarak belediyeler veya diğer kamu kuruluşları ve özel kişiler tarafından yapılan ve işletilen otoparklar” şeklinde açıklanmıştır.
Yönetmeliğin “Genel esaslar” başlıklı 4’üncü maddesinde ise; Binaların, imar planı ve mevzuat hükümlerine göre belirlenen bahçe mesafeleri bu Yönetmelikte belirtilen istisnalar hariç otopark olarak kullanılamayacağı belirtilmiştir.
Mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere herhangi bir taşınmazın otopark alanı olarak belirlenebilmesi için imar planında otopark alanı olarak belirlenmesi veya imar planı değişikliği ile otopark alanına dönüştürülmesi gerekmektedir.
Yapılan incelemelerde; İmar planında 6 kat konut alanı olarak işlevlendirilen taşınmazın maliki ile yapılan sözleşme ile otopark alanı olarak kiralandığı ve bu amaçla kullandırıldığı görülmüştür.
İdarenin mevzuat hükümlerine ve imar planlarına uygun işlem tesis etmesi yerinde olacaktır.
| ÖZET: İdare tarafından düzenlenen imar planında konut alanı olarak belirlenen bir taşınmazın kiralanarak otopark alanı olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Otopark Yönetmeliği’ne göre, bir taşınmazın otopark alanı olarak işlevlendirilmesi için imar planında bu amaçla belirlenmesi veya imar planı değişikliği gerekmektedir. İncelemeler, 6 kat konut alanı olarak belirlenen taşınmazın otopark olarak kiralandığını göstermektedir. İdarenin mevzuat hükümlerine ve imar planlarına uygun hareket etmesi önem arz etmektedir. |