ÖZET: İdareye ait otobüslerin diğer kamu idarelerine devri sürecinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gerekli uygun görüşün alınmadığı tespit edilmiştir. 10 Ekim 2024’te yürürlüğe giren Taşınır Mal Yönetmeliği’nin 31. maddesi, kamu idarelerinin ihtiyaç fazlası taşınırlarını bedelsiz olarak devretmesine olanak tanımaktadır. Ancak, bu süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yetkisi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na devredilmiştir. Yeni düzenlemeler henüz yapılmadığı için, eski tebliğler geçerliliğini korumaktadır.

Denetim bulgularına göre, İETT tarafından 2024 yılında diğer belediyelere 11 otobüs devredilmiş, ancak bu devirler için gerekli meclis kararları ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü alınmamıştır. İdare, denetim sonucunda belirtilen eksiklikleri kabul etmiş ve gerekli düzeltici adımların atılacağını belirtmiştir.

Sonuç olarak, otobüslerin devri için karşılıklı meclis kararlarının alınması ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan uygun görüş talep edilmesi gerekmektedir. Bu adımların tamamlanmasının ardından, Taşınır Mal Mevzuatı çerçevesinde devir işlemleri gerçekleştirilecektir.

BULGU: İdareye Ait Otobüslerin Diğer Kamu İdarelerine Devri Sürecinde Hazine ve Maliye Bakanlığından Uygun Görüş Alınmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Bağlı İdaresi

İdare tarafından diğer kamu idarelerine devredilen araçlara ilişkin Taşınır Mal Mevzuatı gereğince Hazine ve Maliye Bakanlığından uygun görüş alınmadığı görülmüştür.

10.10.2024 tarihli ve 32688 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınır Mal Yönetmeliği’nin ‘Kamu idareleri arasında bedelsiz devir ve geçici tahsis’ başlıklı 31′ inci maddesinin birinci fıkrasında; kamu idarelerinin, ihtiyaç fazlası taşınırlarını bu taşınıra ihtiyaç duyan diğer kamu idarelerine bedelsiz olarak devredebileceği veya geçici olarak tahsis edebileceği düzenlenmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasında ise devredilmeyecek taşınırlar ile bu taşınırların devir ve kayıt işlemlerine ilişkin usul ve esasların, 5018 sayılı Kanunun 45 inci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirleneceği ifade edilmiştir.

Söz konusu yetki 18.01.2007 tarih ve 26407 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınır Mal Yönetmeliği’nde (eski hali) Hazine ve Maliye Bakanlığına verilmişti. Ancak 10.10.2024 tarihli ve 32688 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Taşınır Mal Yönetmeliği ile bu yetki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına verilmiştir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca bu kapsamda henüz yeni bir düzenleme yapılmadığından 08.09.2007 tarih ve 26637 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 27 sıra numaralı İhtiyaç Fazlası Taşınırların Bedelsiz Devri Tebliği yürürlüktedir.

08.09.2007 tarih ve 26637 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 27 sıra numaralı İhtiyaç Fazlası Taşınırların Bedelsiz Devri Tebliği’nin 4′ üncü maddesinde; taşıt ve iş makinelerinin ihtiyaç fazlası taşınıra konu edilmeyeceği ve devredilmeyeceği ancak, idarece ihtiyaç duyulmadığından diğer idarelere bedelsiz devredilmesinde yarar görülenlerin, mahallî idarelerin meclis kararlarına bağlı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine devredilebileceği belirtilmiştir.

Söz konusu hususa ilişkin olarak yapılan incelemede; İETT tarafından alınan encümen kararlarına binaen 2024 yılında diğer belediyelere 11 adet otobüsün devredildiği, söz konusu otobüs devirlerinde karşılıklı meclis kararlarının bulunmadığı ve devre ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşünün alınmadığı tespit edilmiştir.

Denetim tespitimiz üzerine, İdare tarafından; bulguda yer alan hususa iştirak edilmiş ve gerekli düzeltici işlemlerin tesis edileceği ifade edilmiştir.

Sonuç olarak, İdare tarafından otobüslerin devredildiğine ve devredilen Belediye tarafından bedelsiz devralınmasının uygun bulunduğuna dair alınacak karşılıklı meclis kararları ile devrin gerçekleşmesi için Hazine ve Maliye Bakanlığından uygun görüş alınması ve bu uygun görüşün akabinde de Taşınır Mal Mevzuatı gereğince devir işlemlerinin yapılması gerekmektedir.