Toplantı No : 2007/013
Gündem No : 18
Karar Tarihi : 22.03.2007
Karar No : 2007/UH.Z-1080
BAŞVURU SAHİBİ:
Şah-Kar Hart. İnş. Müt. Taah. Tic. Ltd. Şti., Ceyhun Atuf Kansu Cad. Nu 137/9 Balgat/ANKARA

İHALEYİ YAPAN İDARE:
İller Bankası Genel Müdürlüğü (Harita Daire Başkanlığı), Atatürk Bulvarı Nu 21 06053 Opera Altındağ/ANKARA

BAŞVURUYA KONU İHALE:
2006/97229 İhale Kayıt Numaralı “Elmalı/Antalya Sayısal Halihazır Harita İşi” ihalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

28.03.2007 tarih ve 08.05.11.0171/2007-11E sayılı Esas İnceleme Raporunda;

 

İller Bankası Genel Müdürlüğü (Harita Daire Başkanlığı)’nce 14.11.2006 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “Elmalı/Antalya Sayısal Halihazır Harita İşi” ihalesine ilişkin olarak Şah-Kar Hrt. İnş. Müt. Taah. Tic. Ltd. Şti.’nin 16.02.2007 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 30.01.2007 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibinin  16.02.2007 tarih ve 5317 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 16.02.2007 tarihli dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunduğu,

 

İdare tarafından gönderilen ihale işlem dosyasının incelenmesinden;

 

İdarenin 08.12.2006 olur  tarihli ihalenin iptaline yönelik kararının iptaline,

 

Karar verilmesinin uygun olacağı hususlarına yer verilmiştir.

 

KARAR:

Esas İnceleme Raporu ve ekleri incelendi:

 

İtirazen şikayet dilekçesinde özetle; ihalede sunulan tekliflerin hadd-ı layık olmadığı gerekçesiyle iptal edilmesinin mevzuata aykırı olduğu iddia edilmektedir.  

 

İhalenin idarece iptal edilmesine ilişkin gerekçelerle sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir:

 

İhalenin iptaline ilişkin kararda; “ihaleye 8 istekli tarafından teklif verildiği, 8 isteklinin teklifinin geçerli, 7 isteklinin teklifinin ise geçersiz olduğu, ihale komisyonunca geçerli tekliflerin değerlendirilmesi sonucu, yaklaşık maliyeti 594.633,00 YTL olan Elmalı/Antalya harita işi için, 400.000,00YTL teklif ile ihaleye katılan Şah-Kar Hrt. İnş. Müh. Taah. Tic. Ltd. Şti.ne en avantajlı teklif veren veren firma olarak belirlendiği, ancak 14.11.2006 tarihinde yapılan söz konusu ihalenin komisyon başkanlığını da yürüten Harita Dairesi Başkan Vekili A.Serdar TİRYAKİ’nin 08.12.2006 tarihli makam oluruna sunduğu yazısı ile birinci en avantajlı teklif sahibi adı geçen firmanın teklif etmiş olduğu bedelin hadd-i layık olmaması gerekçesiyle ihalenin iptaline karar verilmesinin talep edildiği ve makamın aynı günlü oluru ile ihalenin iptal edildiği belirtilmiştir.

 

4734 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin 6 ncı fıkrasında; “İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.” hükmü yer almaktadır.

 

İhalenin iptali hususunda idarenin takdir yetkisi bulunmakta ise de, bu yetki mutlak ve sınırsız olmayıp  kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlıdır.

 

İhalede, komisyon tarafından 7 isteklinin teklifinin geçerli olduğuna karar verildiği ve tekliflerin yaklaşık maliyetin altında gerçekleştiği tespit edilmiş olup, ihale yetkilisinin iptal kararının gerekçesinin sübjektif nitelikte olduğu, dolayısıyla ihale yetkilisince alınan iptal kararının mevzuata uygun olmadığı anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle;

 

İdarenin 08.12.2006 olur tarihli ihalenin iptaline yönelik kararının iptaline,

 

Oyçokluğu ile karar verildi.

 

 

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 40 ıncı Maddesinde “İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç 5 iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.” düzenlemesi yer almaktadır. Karara konu ihalenin anılan düzenleme uyarınca “…en avantajlı teklifin haddi layık olmadığı…” gerekçe gösterilerek ihale yetkilisince iptal edildiği görülmüştür.

Kuruma yapılan şikayet başvurusu üzerine çoğunluğun en avantajlı teklifin yaklaşık maliyetin altında olduğu, bu itibarla ihale yetkilisinin takdirinde mevzuata uyarlılık bulunmadığı görüşü doğrultusunda iptal işleminin iptaline karar verilmiştir. Yaklaşık maliyetin incelenerek doğruluğu, yada ihale konusu işin piyasa rayici net olarak tespit edilmeden ihale yetkilisinin iptal yönünde kullandığı takdir ve insiyatife müdahale edilmemesi gerektiği açıktır.

            Açıklanan nedenlerle, şikayetin uygun bulunmadığına karar verilmesi  gerektiği oyuyla karara katılmıyoruz.

 

 

                  Yaşar GÖK                                                                        Muzaffer EREN   

                       Üye                                                                                           Üye

 


ÖZET: Toplantı No: 2007/013, Gündem No: 18, Karar Tarihi: 22.03.2007, Karar No: 2007/UH.Z-1080. Şah-Kar Hart. İnş. Müt. Taah. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan itirazen şikayet başvurusu, İller Bankası Genel Müdürlüğü tarafından iptal edilen “Elmalı/Antalya Sayısal Halihazır Harita İşi” ihalesine ilişkindir. İdarenin iptal gerekçesi, tekliflerin hadd-i layık olmaması olarak belirtilmiştir. Ancak, ihale komisyonu tarafından 8 teklifin geçerli olduğu ve en avantajlı teklifin yaklaşık maliyetin altında olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle, iptal kararının mevzuata uygun olmadığına ve iptal işleminin iptaline oy çokluğu ile karar verilmiştir.