BULGU: İlçe Belediyelerine Kafeterya Tahsisi Yapılması
2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi
Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetinde olan kafeteryalardan bir kısmının mevzuata aykırı olarak ilçe belediyelerine tahsis edildiği görülmüştür.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Diğer kuruluşlarla” ilişkiler başlıklı 75’inci maddesinde;
d) Kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebilir veya süresi yirmibeş yılı geçmemek üzere tahsis edebilir. Bu taşınmazlar aynı kuruluşlara kiraya da verilebilir. Bu taşınmazların, tahsis amacı dışında kullanılması hâlinde, tahsis işlemi iptal edilir. Tahsis süresi sonunda, aynı esaslara göre yeniden tahsis mümkündür.
Belediyelerin mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına taşınmaz tahsis etmesinin ön koşulu, tahsisi yapılan taşınmazın, idarenin asli görev ve hizmetlerinde kullanılmasıdır. Buna karşılık ticari işletmecilik kurallarına uygun yönetilen kafeteryaların tahsisi, belediyelerin asli görev ve hizmetleri kapsamında değildir. Dayanağı asli kamu hizmetinin yerine getirilmesi olmayan tahsis işleminin mevzuata aykırı olduğu değerlendirilmektedir.
Yapılan incelemede; mülkiyeti Büyükşehir Belediyesine ait olan 3 adet taşınmazım birinin Kandıra Belediyesine ve diğer ikisinin ise Körfez Belediyesine tahsis edilerek kafeterya olarak kullanıldığı görülmüştür.
| ÖZET: 2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Büyükşehir Belediyesi’ne ait kafeteryalardan bazıları mevzuata aykırı olarak ilçe belediyelerine tahsis edilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre, taşınmazların tahsisi, yalnızca mahalli idarelerin asli görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere yapılabilir. Ancak, ticari işletmecilik amacıyla yönetilen kafeteryaların tahsisi, bu kapsamda değerlendirilemez ve dolayısıyla mevzuata aykırı olduğu tespit edilmiştir. İnceleme sonucunda, Büyükşehir Belediyesi’ne ait üç taşınmazın Kandıra ve Körfez Belediyelerine tahsis edildiği belirlenmiştir. |