ÖZET: Aksu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından yaptırılan bazı pazar yerlerinde zabıta bürosu, elektronik tartı, aydınlatma sistemi ve tuvalet gibi hizmet tesislerinin bir veya birkaçının yapılmadığı tespit edilmiştir. İlçe genelinde yapılan pazar yerlerinin bir kısmında pazar yerlerinde bulunması gereken hizmet tesislerinin bir kısmının bulunmadığı belirlenmiştir. Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik’in 6’ncı maddesinde, pazar yerlerinde asgari bulunması gereken hizmet tesisleri ve özellikleri belirlenmiştir. Bu maddeye göre pazarcı ve üretici satış yerleri, zabıta bürosu, çöp toplama yeri, elektronik tartılar, hoparlör sistemi, aydınlatma sistemi, güvenlik kamerası ve tuvalet gibi hizmet tesislerinin bulunması gerekmektedir.

BULGU: İlçe Genelinde Yapılan Pazar Yerlerinin Bazılarında Pazar Yerlerinde Bulunması Gereken Hizmet Tesislerinin Bir Kısmının Bulunmaması

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

İdare tarafından ilçe genelinde yapılan pazar yerlerinin bir kısmında pazar yerlerinde bulunması gereken hizmet tesislerinin bir kısmının bulunmadığı tespit edilmiştir.
Pazar yerleri ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı “Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik”in “Pazar yerinde bulunması gereken hizmet tesisleri ve özellikleri” başlıklı 6’ncı maddesinde;
“Pazar yerlerinde;
Pazarcı ve üretici satış yerleri,
Zabıta bürosu,
Çöp toplama yeri,
ç) Elektronik tartılar,
Hoparlör sistemi,
Aydınlatma sistemi,
Güvenlik kamerası,
Tuvalet”
Denilmek suretiyle pazar yerlerinde asgari bulunması gereken hizmet tesisleri ve özellikleri belirlenmiştir.
Uygulamada Aksu Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından yaptırılan bazı pazar yerlerinde zabıta bürosu, elektronik tartı, aydınlatma sistemi ve tuvalet gibi hizmet tesislerinin bir veya birkaçının yapılmadığı tespit edilmiştir.
İdare tarafından yapılan pazar yerlerinde Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik’in 6’ncı maddesinde belirtilen hizmet tesisleri ve özelliklerinin sağlanması gerekmektedir.