ÖZET: 2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, kamu idaresi tarafından doğrudan hizmet alımı yoluyla istihdam edilen işçi statüsündeki bazı personelin taşınır kayıt yetkilisi olarak görevlendirildiği tespit edilmiştir. Taşınır Mal Yönetmeliği, taşınır kayıt yetkilisinin, taşınırları teslim alma, muhafaza etme, kullanıcıya teslim etme ve kayıt tutma gibi önemli sorumlulukları olduğunu belirtmektedir. Bu görevler, taşınır kontrol yetkilisi ve harcama yetkilisine karşı sorumluluk taşımaktadır. Yönetmelikte, taşınır kayıt yetkililerinin, memuriyet unvanına bağlı kalmaksızın, gerekli bilgi ve niteliklere sahip personel arasından harcama yetkilileri tarafından görevlendirileceği vurgulanmaktadır.

Ayrıca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın görüşleri doğrultusunda, işçi statüsündeki personelin taşınır kayıt yetkilisi olarak atanamayacağı ifade edilmektedir. İncelemeler sonucunda, Merbel Konak Belediyesi Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. aracılığıyla görevlendirilen bazı işçi statüsündeki personelin bu role uygun olmadığı belirlenmiştir. Kamu idaresi, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nde bu durumun düzeltildiğini ve memur personel arasından yeni atamalar yapıldığını bildirmiştir. Ancak, bu durumun yalnızca Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ile sınırlı kalmaması gerektiği, diğer birimlerde de benzer düzenlemelerin yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Taşınır kayıt yetkilisi görevlerinin, imza ve sorumluluk gerektirdiği için memur personel tarafından yürütülmesi esastır.

BULGU: İşçi Statüsünde Görev Yapan Personelin Taşınır Kayıt Yetkilisi Olarak Görevlendirilmesi

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

Kamu idaresi tarafından doğrudan hizmet alımı suretiyle temin edilen işçi statüsündeki bazı personelin taşınır kayıt yetkilisi olarak görevlendirildiği görülmüştür.

Taşınır Mal Yönetmeliği’ne göre taşınır kayıt yetkilisi; taşınırları teslim alma, sorumluluğu altında bulunan ambarda muhafaza etme, kullanıcılara ve kullanım yerlerine teslim etme, aynı Yönetmeliğe uygun olarak kayıtları tutma, bu işlemlere ilişkin belge ve cetvelleri düzenleme gibi yükümlülükleri bulunan ve bu hususlarda taşınır kontrol yetkilisi ve harcama yetkilisine karşı sorumlu olan görevlilerdir.

Mezkûr Yönetmelik’in “Taşınır kayıt yetkilileri ve taşınır kontrol yetkilileri” başlıklı 6’ncı maddesinde de; taşınır kayıt yetkililerinin memuriyet veya çalışma unvanına bağlı kalmadan taşınır kayıt ve işlemlerini aynı Yönetmelik’te belirtilen usule uygun biçimde yapabilecek bilgi ve nitelikteki personeller arasından harcama yetkililerince görevlendirileceği belirtildikten sonra taşınır kayıt yetkilileri ile taşınır kontrol yetkililerinin düzenledikleri ve imzaladıkları belge ve cetvellerin doğruluğundan harcama yetkililerine karşı birlikte sorumlu oldukları belirtilmiştir.

Bununla birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün yerleşik görüşlerinde de işçi statüsünde istihdam edilen personelin taşınır kayıt yetkilisi olarak görevlendirilemeyeceği ifade edilmektedir.

Yapılan incelemede, İdare tarafından 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 20’nci maddesi kapsamında doğrudan hizmet alımı suretiyle Merbel Konak Belediyesi Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. den temin edilen bazı personelin taşınır kayıt yetkilisi olarak görevlendirildiği tespit edilmiştir.

Kamu idaresi cevabında Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından personel yetersizliği sebebiyle işçi statüsünde olmakla birlikte taşınır kayıt yetkilisi olarak görevlendirilen personelin bu görevinin sonlandırıldığı ve memur personel arasından görevlendirme yapıldığı, bu görevin memur personel eliyle yürütülmesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterileceği ifade edilmiştir.

Bulgu konusu yapılan hususun, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü açısından düzeltildiği ifade edilmişse de bu durum sadece adı geçen Müdürlüğe özgü olmadığından benzer şekilde görevlendirme yapılan diğer tüm birimlerde de düzeltilmesi icap etmektedir.

Sonuç olarak taşınır kayıt yetkilisi görevi, imza ve paraf kullanmayı gerektiren ve sonucunda sorumluluk doğuran bir görev olması nedeniyle memur eliyle yürütülmesi gerekmektedir.