BULGU: İşçilere Yasal Sınırların Üzerinde Fazla Çalışma Yaptırılması

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Özel İdaresi

İl Özel İdaresinde istihdam edilen işçiler ile hizmet alımı karşılığında çalıştırılan işçilere, 4857 sayılı İş Kanunu’nda azami süre olarak belirtilen yıllık 270 saati aşan sürelerde fazla çalışma yaptırıldığı tespit edilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun “Fazla çalışma ücreti” başlıklı 41’inci maddesinin sekizinci fıkrasında; fazla çalışma süresi toplamının bir yılda iki yüz yetmiş saatten fazla olamayacağı hüküm altına alınmıştır.
06.04.2004 tarihli ve 25425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği’nin “Fazla çalışmada sınır” başlıklı 5’inci maddesinde; fazla çalışma süresinin toplamının bir yılda iki yüz yetmiş saatten fazla olamayacağı ve bu süre sınırının, işyerlerine veya yürütülen işlere ilişkin değil işçilerin şahıslarına ilişkin olduğu ifade edilmektedir.
Yapılan incelemede, Kastamonu İl Özel İdaresinde kadrolu olarak istihdam edilen işçilerden 14 kişinin, sadece doğal afet durumlarında değil yıl boyunca her ay düzenli olarak fazla mesai yaptığı ayrıca 270 saati aşacak şekilde 490, 407, 368, 360, 358 saat gibi sürelerde çalıştığı 4857 sayılı Kanun’da belirlenen üst limiti aştığı tespit edilmiştir.
Belirtilen mevzuat hükümleri ve yapılan açıklamalar çerçevesinde, İl Özel İdare bünyesinde istihdam edilen ve hizmet alımı yoluyla temin edilen işçilerin, 4857 sayılı İş Kanunu’na uygun olarak fazla mesai sürelerinin düzenlenmesi gerekmektedir.


ÖZET: 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları, Kastamonu İl Özel İdaresi’nde istihdam edilen işçilerin, 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilen yıllık 270 saatlik fazla çalışma sınırını aştığını ortaya koymuştur. Yapılan incelemelerde, kadrolu işçilerden 14’ünün yıl boyunca düzenli olarak fazla mesai yaptığı ve bazı işçilerin 490, 407, 368, 360, 358 saat gibi sürelerde çalıştığı tespit edilmiştir. Bu durum, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, işçilerin fazla mesai sürelerinin yasalara uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğini göstermektedir.