|
ÖZET: İşçilerin yıllık fazla çalışma saatlerinin sınırının aşıldığına dair bulgular, 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda yer almaktadır. Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bazı işçilerin, 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirlenen yıllık 270 saatlik fazla çalışma limitini aştığı tespit edilmiştir. İş Kanunu’nun 41. maddesinin sekizinci fıkrası, fazla çalışma sürelerinin yıllık toplamının bu sınırı geçemeyeceğini vurgulamaktadır. Ayrıca, çalışma sürelerine ilişkin düzenlemelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirleneceği belirtilmiştir.
Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yönetmeliğinde de, bu sınırın işçilerin bireysel durumlarına dayandığı ifade edilmektedir. İş Kanunu’nun 104. maddesi, çalışma sürelerine aykırı hareket eden işverenlere idari para cezası uygulanacağını öngörmektedir. Yapılan incelemeler sonucunda, İdarenin istihdam ettiği 465 işçinin fazla çalışma sürelerinin, yasal olarak belirlenen üst sınırı aştığı ortaya çıkmıştır. Bu durum, işçilerin yıllık fazla çalışma sürelerinin 270 saatle sınırlı olması gerektiğini göstermektedir. |
BULGU: İşçilerin Yıllık Fazla Çalışma Saati Sınırının Aşılması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi
İdarede istihdam edilen işçilerin bazılarına, 4857 sayılı İş Kanunu’nda azami süre olarak belirtilen yıllık 270 saati aşan sürelerde fazla çalışma yaptırıldığı görülmüştür.
4857 sayılı İş Kanunu’nun “Fazla çalışma ücreti” başlıklı 41’inci maddesinin sekizinci fıkrasında; fazla çalışma süreleri toplamının bir yılda 270 saatten fazla olamayacağı belirtilmiştir. Aynı Kanun’un “Çalışma süresi” başlıklı 63’üncü maddesinin son fıkrasında; çalışma sürelerine ilişkin uygulama şekillerinin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenleneceği ifade edilmiştir.
İş Kanunu’na İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği’nin “Fazla çalışmada sınır” başlıklı 5’inci maddesinde; fazla çalışma sürelerinin toplamının bir yılda 270 saatten fazla olamayacağı, bu süre sınırının, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkin olduğu belirtilmiştir.
Yine 4857 sayılı İş Kanunu’nun “İşin düzenlenmesine ilişkin hükümlere aykırılık” başlıklı 104’üncü maddesinde; personelini Kanun’un 63’üncü maddesinde ve Yönetmelikte belirlenen çalışma sürelerine aykırı olarak çalıştıran işveren veya işveren vekillerine idari para cezası uygulanacağı ifade edilmiştir.
Yapılan incelemede, İdarenin üst işveren olarak istihdam ettiği 465 personele ilişkin fazla çalışma süresinin 4857 sayılı Kanun’da belirlenen üst limiti aştığı tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, istihdam edilen işçilerin fazla çalışma süresinin bir yılda 270 saatten fazla olmaması gerektiği değerlendirilmektedir.