|
ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, büyükşehir olmayan ilçe belediyeleri kapsamında işyeri açma ve çalışma ruhsatı ile ilgili mevzuata aykırı durumları ortaya koymuştur. İncelemeler sonucunda, belediye sınırları içinde bazı işletmelerin ruhsat almadan faaliyet gösterdiği tespit edilmiştir. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in 6. maddesi, işyeri açmak için yetkili idarelerden ruhsat alınmasını zorunlu kılmakta ve ruhsatsız işletmelerin kapatılacağını belirtmektedir. Bu yönetmelik gereğince, belediye ve mücavir alan sınırları içinde ruhsatların ilgili belediyeler tarafından verilmesi ve ruhsatsız işletmelerin kapatılması gerekmektedir.
Ağrı Vergi Dairesi Müdürlüğü verilerine göre, 2024 itibarıyla belediye sınırları içinde 895 vergi mükellefi işletme bulunmaktadır. Bu işletmelerden 881’inin ruhsat alması gerektiği, ancak yalnızca 414’ünün ruhsatlı olduğu, 467’sinin ise ruhsatsız faaliyet gösterdiği belirlenmiştir. Kamu idaresi, bu bulgulara ilişkin gerekli işlemlerin yapılacağını ifade etmiştir. Sonuç olarak, ruhsatsız faaliyet gösteren işyerleri için mevzuat çerçevesinde gerekli çalışmaların başlatılması önem arz etmektedir. |
BULGU: İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ile İlgili Mevzuata Aykırı Hususların Bulunması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi
Belediye sınırları içerisinde yer alan bazı işletmelerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette bulundukları görülmüştür.
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in “İşyeri açılması” başlıklı 6’ncı maddesinde; yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamayacağı ve çalıştırılamayacağı, işyerlerine bu Yönetmelik’te belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemlerin bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmayacağı, işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerlerinin yetkili idareler tarafından kapatılacağı belirtilmiştir.
Anılan Yönetmelik, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde yetkili idareyi belediye olarak tanımladığından, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarının ilgili belediye tarafından verilmesi, ruhsatsız faaliyette bulunan işyerlerinin ise kapatılması gerekmektedir.
Ağrı Vergi Dairesi Müdürlüğünden alınan verilere göre 2024 yılı itibarıyla, Belediye sınırları içerisinde vergi mükellefi olarak faaliyette bulunan 895 adet işyerinin olduğu, bu işyerlerinden 881 adedine Belediye tarafından ruhsat verilmesi gerektiği kalan 14 adedinin ise Belediye dışındaki yetkili idareler tarafından ruhsatlandırılması gereken işyerlerinden olduğu anlaşılmıştır. Belediyeden alınan verilere göre ise bu işyerlerinden 414 adedinin ruhsatlı olduğu, 467 adet işyerinin ise ruhsatsız şekilde faaliyette bulunduğu tespit edilmiştir.
Kamu idaresi cevabında, bulguda tespit edilen hususlara ilişkin olarak gerekli işlemin yapılacağı belirtilmiştir.
Sonuç olarak, Belediye tarafından ruhsatsız faaliyette bulunan işyerlerine ilişkin olarak yukarıda belirtilen mevzuat uyarınca gerekli çalışmaların başlatılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.